Детали У грудні 2015 в стінах Національної опери України відбудеться масштабний проект «Українські оперні зірки у світі»

2015-12-08 16:26

 

Напередодні новорічних свят в рамках проекту «Українські оперні зірки у світі» Національна опера України дарує своїм шанувальникам зустріч із зірками світової оперної сцени.

Ідея проекту, ініціатором якого є головний режисер Національної опери України Анатолій Солов’яненко, полягає в тому, щоб показати найвидатніших вітчизняних виконавців, які співають на кращих сценах світу, не в традиційних гала-концертах, а в межах повноцінних оперних вистав: стихії, що якнайповніше розкриває талант вокалістів.

У грудні 2015 року, в рамках, започаткованого цього сезону масштабного проекту «Українські оперні зірки у світі», на поціновувачів оперного мистецтва очікує зустріч із запрошеними солістами – зірками світової оперної сцени в таких перлинах оперного мистецтва:

- 11 грудня – опера «Борис Годунов» (М.Мусоргський).

Партію Бориса виконує співак зі світовим ім‘ям, Заслужений артист України та лауреат міжнародних конкурсів Олександр Цимбалюк. Його унікальний бас вже підкорив серця київських шанувальників у партії Тимура в опері «Турандот» Пуччіні, що пройшла з аншлагом на сцені Національної опери України 22 листопада 2015 р.
«Мені нецікаво представляти в цьому образі "божевільного" заляканого царя. Все-таки це особистість зі своїм внутрішнім світом. Інтриги, сутички, війни, голод... Загалом — від конюха до трону. Така людина апріорі не може бути слабкою. Це кремінь! Роль Бориса треба готувати все життя. Вона зріє не за рік, і навіть не за десять. Із роками цей образ набирає нової якості. – розповідає Олександр Цимбалюк про роль Бориса Годунова в одному із своїх інтерв’ю - Борис Годунов царював понад 20 років, і тільки в останні кілька років правління з ним стало щось відбуватися. Я думав: як людина може так довго перебувати при владі? Та елементарно — якщо вона сильна, хитра, розумна, то в неї все має вийти. Але як він може так різко ослабнути за кілька років? Просто його до цього підвели. А як? Напевно, труїли — через їжу, через лазню. Тоді це була "класика". Думаю, що всі ці його галюцинації, страхи викликані насамперед отруєнням... Це одна з моїх версій…»

- 16 грудня – опера «Євгеній Онєгін» (П.І.Чайковський).

Партію Тетяни виконає неперевершена Ольга Микитенко (Заслужена артистка України та лауреат престижної світової оперної нагороди Гран-прі конкурсу ім. Марії Каллас).

В партії Євгенія Онєгіна - молодий соліст Андрій Бондаренко: українець із приголомшливою для своїх 28 років світовою кар‘єрою. Не дивлячись на свій юний вік, Андрій Бондаренко вже встиг заявити про себе на Зальцбурзькому фестивалі, у Карнегі-Холл та Вігмор-Холл (Лондон), на Глайндборзькому фестивалі (Великобританія) тощо. Також він гастролював у «Театрі Колумба» (Teatro Colon) –оперному театрі в Буенос-Айресі (Аргентина), у Кельнській опері та у Сіднейському оперному театрі.
Репертуар співака із оксамитовим баритоном багатий на різноманітні партії – але найбільшу увагу варто звернути саме на партію Євгенія Онєгіна в однойменній опері П.І.Чайковського. Андрій вже виконував цю роль і у Москві, і у Санкт-Петербурзі, а також дебютував із нею у більш авангардній постановці в м. Кельн (Німеччина). Проте театральні критики одностайні у своїй думці: Бондаренку ідеально пасує роль Онєгіна. Він як ніхто інший представляє цього героя з різних боків: будь то нудьгуючий денді чи палкий коханець, його спів беззаперечно зачаровує та підкорює жіночі серця. Критики вважають Андрія Бондаренка одним з кращих виконавців партії Євгенія Онєгіна. Сам же співак так висловлюється про цю роль: «Мені здається, що у кожному з нас є Євгеній Онєгін. Адже із кожним з нас траплявся такий момент життя, коли ми казали собі: «Мені набридло це життя, таке нудне та одноманітне». І ця історія показує людям, що не слід боятися змін у своїй душі та серці. Взагалі, коли починаються репетиції, часто виникає питання: чому він називається саме «Євгеній Онєгін», а не «Тетяна Ларіна»? Але я вважаю, що опера все ж таки про нього, саме про його нещастя, а не Тетяни. Не тільки тому, що я співаю цю роль. Мені здається, це все ж таки його історія і його трагедія. Трагедія – у небажанні відшукати своє щастя і небажанні змінитися самому…».

- 20 грудня – опера «Іоланта» П.І.Чайковського.

На глядачів чекає ще один зірковий дует: Ольга Микитенко (партія Іоланти) та Євген Орлов (партія Рене).
Євген Орлов вже встиг підкорити серця столичних шанувальників опери своїм неперевершено величавим та благородним басом у партії Філіпа ІІ («Дон Карлос» Дж. Верді).

«Іоланта», остання опера Петра Ілліча Чайковського, написана за рік до смерті, у 1891 році, та по праву вважається найсвітлішою оперою композитора. Київські глядачі вперше познайомилися з оперою «Іоланта» у театральних сезонах 1903 – 1904, 1913 – 1914 рр.., а на сцені Академічного театру опери та балету УРСР ім. Т. Г. Шевченка прем’єра «Іоланти» відбулася 7 грудня 1961 р.

Постановка опери «Іоланта» 2011 року на сцені Національної опери України, яку здійснили диригент, народний артист України, народний артист Росії Володимир Кожухар, режисер Микола Третяк, народний художник України Марія Левитська – це красива і сповнена поетичної досконалості оповідь про любов, віру в Бога, велику силу духу, моральну чистоту, шляхетність, готовність до самопожертви, яких так не вистачає в сьогоднішньому житті.

Також Ольга Микитенко 23 грудня братиме участь в Гала-концерті «Чарівний світ оперети».

З приводу додаткової інформації, фото, організації інтерв`ю та акредитації на спектаклі просимо звертатися до прес-служби театру:

+38 050 4422604, lanaroxy7@gmail.com Лана Роксі; +38 095 662 98 40, irina_kkiev@ukr.net Ірина


Додаткова інформація:

Ольга Микитенко: 1995–2003 рр. – солістка Національної опери України, виконавиця провідних оперних партій: Віолетта («Травіата» Дж.Верді), Мімі («Богема» Дж.Пуччіні), Джильда («Ріголетто» Дж.Верді), Марфа («Царська наречена» М.Римського-Корсакова), Лючія («Лючія ді Ламмермур» Г.Доніцетті). Із 2001 р. – запрошена зірка у відомих театрах Європи для виконання провідних оперних партій, серед яких Іоланта в Theaterander Wien, Віолетта – в Мюнхені, Брюсселі, Ризі та Ліссабоні, Лючія – в Маріїнському театрі Санкт-Петербурга, Мюзетта в постановці Франко Дзеффіреллі в Римі, Мімі в Зальцбурзькому Grosses Festspielhausі Norwegian Royal Opera, Джильда в Opera of Walonie (Ліеж, Бельгія) і Hamburg Staats Oper, Люі Віолетта в Welsh National Opera, Лю і Мімі в Berlin Staatsoper. 2007 р. – виконавиця ролі Тетяни («Євгеній Онєгін») в Ліонській опері в постановці всесвітньо відомого режисера Петера Штайнапід керівництвом одного з найталановитіших молодих диригентів сучасності К. Петренка (постановка мала величезний успіх, тож у 2010 р. Ольга знову брала в ній участь); дебют в Metropolitan Opera в Нью-Йорку в ролі Лауретти («Джанні Скіккі» Дж. Пуччіні). Із 2008 р. і до сьогодні – провідна солістка Aalto Theater в м. Ессен (Німеччина).

Учасниця і лауреат багатьох відомих оперних фестивалів: Hong Kong Opera Festival (Гонконг), Savonlinna Opera Festival (Фінляндія), Peralada Festival (Іспанія) та ін.

Андрій Бондаренко: Андрій Бондаренко народився у 1987 році у м. Кам‘янець-Подільський (Україна). У 2003 р. вступив до вокального відділення Національної академії ім. Чайковського (м. Київ). З 2004 року - соліст Національної філармонії України.
Андрій Бондаренко є одним з найцікавіших молодих баритонів сучасності. Він працював із такими відомими режисерами, музикантами та диригентами, як Валерій Гергієв, Айвор Болтон, Яннік Незе-Сеген, Володимир Ашкеназі, Енріке Маццола, Кирило Карабиць, Ендрю Літтон, Теодор Курентзіс, Міхаель Штурмінгер, Омер Меір Веллбер та Михайло Татарніков.
У 2014-2015 рр. він співав у «Богемі» та «Доні Паскуале» в Opernhaus (Цюріх), виконував ролі Євгенія Онєгіна та Біллі Бадда в опері Кьольна, Пеллеаса («Пеллеас та Мелізанда») на сцені Шотландської опери.

Цього року співак дебютував у США – в Даллаській опері, та у театрі Сан-Пауло (Бразилія). Також він записав для Sony Classics головну роль з «Дона Жуана» та Графа Альмавіви з «Весілля Фігаро».

Світова преса так характеризує чудовий голос співака: «Дивовижно гарний голос і знаходиться на шляху до величі» (The Guardian); «Дивовижно виразний співак із хвилююче невимушеним голосом» (The Arts Desk).

Євген Орлов: Євгена Орлова охоче запрошують до себе найвідоміші театри світу: The Metropolitan Opera (Нью–Йорк), Gran Teatredel Liceu (Барселона), L'Opéra de Montréal (Монреаль), Ópera de Bilbao (Більбао), Deutsche Oper Berlin (Берлін), Oper Klosterneuburg (Клостернойбург) та ін.

Незважаючи на молодий вік, співак встиг завоювати серця шанувальників оперного мистецтва завдяки своєму величному, шляхетному басу. У його виконанні звучала і арія «Містера Ікс» з оперети «Принцеса цирку» Імре Кальмана, і арія Базиліо з опери «Севільський цирульник» Россіні Джакомо. Він став володарем Гран-прі IX міжнародного фестивалю «С. Рахманінов і українська культура», здобув другу премію на одному з найпрестижніших вокальних конкурсів – міжнародному конкурсі оперних співаків «Опералія», засновником і головним художнім керівником якого є Пласідо Домінго.

Олександр Цимбалюк: Олександр Цимбалюк народився у 1976 р. в Одесі (Україна). У 2003 р. отримав ступінь магістра вокального мистецтва в Одеській Національній музичній академії ім. А.В.Нежданової. Його вчителі — Заслужені артистки України Людмила Іванова, Тетяна Книшова та Народний артист України Василь Навротський. Як і під час навчання в Академії, так і після її закінчення О.Цимбалюк ставав переможцем численних конкурсів, зокрема престижних міжнародних: ім. С. Трнавського (Словаччина, 2000), молодих оперних співаків Олени Образцової (Москва, 2006), молодих оперних співаків ім. Ріккардо Дзандонаї (Ріва-дель Гарда, Італія, 2007), ім. П.І. Чайковського (Москва, 2007). У 2008 р. отримав звання Заслуженого артиста України.

Успішна кар’єра привела співака на сцени Метрополітен Опера (Нью–Йорк, США), міланської Ла Скала, лондонського театру Ковент-Гарден, Датської Королевської опери Копенгагена, Баварської державної опери (Мюнхен), Німецької державної опери Берліна, «Большого театра» Росії (Москва) та інших прославлених оперних театрів. 11років він був солістом Гамбурзької державної опери.

Олександр співпрацював із такими відомими диригентами, як Зубін Мета, Лорін Мазель, Ріккардо Муті, Даніель Баренбойм, Колін Девіс, Антоніо Паппано, Нікола Луізотті, Кент Нагано, Густаво Дудамель та іншими.

У репертуарі Олександра понад 90 ролей.

Еще по теме

Еще новости в разделе "Детали"