Поверніть право на суд, і припиніть заробляти на порушеннях прав громадян Олег Несинов

2015-11-25 19:39 32766

 

В останній час увагу суспільства було притягнуто до виборів, сваркам та дракам, подіям за межами України, іншим питанням. При цьому в СМІ майже не було згадки про подію, що стосується кожного громадянина України, і для багатьох має значно більше значення ніж зазначені події.

1 вересня набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сплати судового збору» № 484-VIII від 22 травня 2015 року, яким розмір судового збору суттєво збільшений, та розширено підстави його застосування.
Цю подію вже назвали драконовською, антисоціальною, неконституційною, в стилі подальшого «покращення» правосуддя, та «наближення» його до громадян.

ст.3 Основного закону Ураїни – Конституції, встановлює, що права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов'язком держави

Але, є очевидним що результатом дій української влади (як теперішньої так і попередньої) стала тотальна бідність.
При цьому Українським феноменом вважається не тільки бідність безробітних або пенсіонерів, але й працюючого населення.
Очевидно, що в жебрацьких умовах неможливо реалізувати більшість тих прав, що передбачені Конституцією: на житло, освіту, медичну допомогу, тощо.

Але курс влади на подальше зубожіння населення, та звуження та позбавлення прав громадян триває.
Бо після збільшення ставок судового збору - право на суд для більшості громадян стало лише мрією.
Тепер, для того, щоб оскаржити, наприклад, в адміністративному суді бездіяльність посадовця, який ігнорує ваші заяви, та не надає відповідь, потрібно сплатити судовий збір в розмірі 551гривень 20 коп. При цьому не є фактом що суд вас захистить. Цю суму Ви маєте сплатити лише для того, щоб мати право звернутися до суду.

А якщо суддя винесе в справі незаконне рішення. То, майже на 100 % можна стверджувати, що йому за це нічого не буде. А ви при цьому можете застосувати «право» звернутися до апеляційного та касаційного суду, сплативши за це відповідно 606, 32 та 671, 2 гривень.

Якщо вам спричинили моральну шкоду - то право звернення з цивільним позовом з цього приводу обійдеться вам щонайменше в 1378гривень.

А якщо у вас спір майнового характеру, наприклад потрібно підтвердити право власності на житло (навіть вартістю від 6 тис доларів), то вам прийдеться сплатити судового збору, майже 7000 гривень. Звертаю увагу що сплата такого розміру судового збору, не є гарантією законного та справедливого судового рішення, а лише доступ до суду.
Податкові спори були прирівняні до майнових спорів, внаслідок чого платники податків позбавлені можливості подавати адміністративні позови до адміністративних судів. Тому що вимушені сплачувати півтора відсотка від ціни.
Але це ще не все. Сплативши навіть такого розміру судовий збір, ви марно очикуєте, що суд за власною ініціативою щось буде з ясовувати. Він буде досліджувати лише те, що надали йому учасники процесу. А якщо вам, з великою ймовірністю, в судовому процесі знадобиться отримати за допомогою запиту суду якісь докази, викликати свідків, або забезпечити позов, ви за це знов маєте сплатити судовий збір. За проведення експертизи ініціатором також сплачується її вартість.
За отримання звукозапису процесу, роздрукування технічного запису, надання об яви в газеті (при заочному розгляді справи) і в інших випадках – вам також запропонують сплатити гроші.

І якщо в першій судовій інстанції процес триває декілька місяців. То в апеляційній інстанції колегія з трьох суддів, розглядає апеляції в середньому 15 хвилин. І за це, по вищезазначеному майновому спору апелянт має сплатити до 7500 гривень. А в касаційній інстанції, де більш половини справ взагалі не допускаються до розгляду колегієй суддів, розмір судового збору складає до 8 000 грн. Не складно порахувати скільки грошей у вигляді судового збору «заробить» одна судова колегія, що розглядає за добу по 20 , а то й більше судових справ.

Слід зазначити, що в господарських справах ( де приймають участь також прості приватні підприємці і процес як правило, складається з 1-2 судових засідань) ставки судового збору більші в рази. І їх максимальний розмір на сьогодняшній день складає 206 700 гривень !!!!!! ..Не віриться - але саме так - до 150 мінімальних заробітних плат.

А за зверненням із цивільним позовом юридичної особи передбачена сплата 1,5% ціни позову, але не менше 1 мінімальної заробітної плати. Верхньої межі немає! А тому, теоретично розмір судового збору може бути будь який.

Для порівняння - пару років тому, за подачу позовної заяви про розірвання шлюбу сплачувалось — лише 8,5 грн, цивільного позову майнового характеру — 1% ціни позову, але не менше 51 грн і не більше 1700 грн, за скарги на неправомірні дії органів державного управління і службових осіб, що утискають права громадян, — усього 3,4 грн. Навіть із позовних заяв до господарського суду справлялося мито у розмірі 1% від ціни позову, але не менше 102 і не більше 22500 грн. Оскарження процедурних ухвал суду (про забезпечення позову, залишення його без розгляду, про зупинення або поновлення розгляду чи відмову поновити пропущений строк тощо) взагалі було безплатним!

При поданні апеляції раніше було 50 відсотків, зараз – 110 відсотків, касаційної скарги, раніше 75 зараз – 120 відсотків, заяви про перегляд судових рішень у Верховному Суді, раніше було 100, то зараз – 130 відсотків.
Чи відповідають встановлені розміри судового збору затратам часу, та зусиль суддів по розгляду скарг?...
Хіба припустимо встановлювати такі умови в державі, де пенсії у 80 % громадян складають приблизно 1 000 гривень, а мінімальна заробітна плата складає 1378 гривень?

Чи справедливо так поступати в ситуації, коли, за ствердженням міністра юстиції, виконуються лише 20 % судових рішень? Тобто, сплативши такі «шаленні» гроші, у вигляді судового збору, громадянин в результаті, навіть маючи рішення на його користь, може не отримати нічого. І в такій ситуації судовий збір йому не повертається.

Фактично в Україні створені умови - за яких державі вигідно, щоб незаконних та несправедливих рішень було більше. Бо на порушенні прав громадян, «заробляються» чималі гроші. А судам це вигідно, бо скарг громадян стає значно менше.
Не вигідно це тільки громадянам – які спочатку сплачують податки (що йдуть і на суди), а при зверненні до суду знов сплачують судовий збір, та судові витрати. Держава при цьому не гарантує ані винесення справедливого судового рішення, ані його виконання, ані відповідальності суддів. Здаеється, в розумінні влади, саме в цьому і полягають реформи..

Часто влада намагається прикривати свої драконівські дії, посилаючись на досвід, або вимоги Европи. Але Европа не підтримує таких дій. У зв язку з цим слід нагадати зміст рішення Европейського Суду з прав людини від 19.06.2001 «Креуз проти Польщі" http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/980_030: судові власті не змогли забезпечити належного балансу між інтересами держави у стягненні судових зборів за розгляд позовів, з одного боку, та інтересом позивача у відстоюванні свого позову в суді, з другого боку.
Збір, який вимагався від заявника за розгляд його справи, був надмірним. Внаслідок цього він утримався від позову, і його справу так і не було розглянуто судом. Це, на думку Суду, завдало шкоди самій суті його права на доступ до суду. наявність порушення пункту 1 статті 6 Конвенції.

Дії по підвищенню судового збору намагаються виправдати необхідністю покращення фінансування судової влади. За фінансові можливості громадян, та позбавлення їх доступу до суду, як завжди, ніхто не піклується. А вимоги Конституції про те, що права і свободи людини та їх гарантії мають визначати зміст і спрямованість діяльності держави, вкотре залишаються лише на папері Конституції.

Які ж наслідки таких « реформ » ? 1,5 місяці дії закону про підвищений судовий збір, це замалий строк для обробки та надання статистики вищими судовими органами.
Але певні наслідки та тенденції очевидні вже зараз.
Так газета Закон і Бізнес пише: за період з 01.09.2015 року по 20.10.2015р. у Київському районому
суді міста Одеси підвищення ставок судового збору призвело до зменшення кількості судових справ майже удвічі . http://zib.com.ua/ua/119553-idvischennya_sudovogo_zboru_udvichi_zmenshilo_kilkist_sprav.html
Що означає те, що в порівнянні з минулим періодом, половина громадян що потребували звернення до суду, не змогли цього зробити. А також те, що судового збору сплачено вдвічі менше ніж раніше.
А 08.10.2105р. на пленарному засіданні Верховної ради України http://iportal.rada.gov.ua/meeting/stenogr/show/6008.html народний депутат України, голова комітету з питань правової політики та правосуддя Князевич Р.П. визнав: Недостатнє фінансування судової системи з державного бюджету мало частково компенсуватися за рахунок перерозподілу на користь органів судової влади бюджетних коштів, які сплачуються в порядку судового збору, Основна мета, яка закладалася в прийняття Закону про судовий збір, мало вдвічі збільшити надходження по судовому збору до бюджету.
Але у нас справді є проблема, що, зважаючи на підняття ставок, кількість заяв і скарг до судів різко впала, і ми цю проблему не вирішили…

Ось такі наслідки «реформ» - і громадян права на суд обмежили (позбавили) - і мети наповнення бюджету не досягли. А що, якби з такою ж ефективністю працювали водій, кондитер, доярка, або токар?...

Ця стаття - звернення до влади, з обґрунтуванням пропозиції необхідності негайного повернення ставки судового збору до попереднього рівня. А також передбачення механізму поновлення строків на звернення до суду, апеляційне та касаційне оскарження судових рішень тим особам, що не змогли скористуватися цим правом у зв язку із підвищеними ставками судового збору.

Еще блоги