Принципи і демократія Микола Голомша

2015-11-26 18:43 26080

 

Президент Франції Оланд цього тижня мав зустріч з своїм американським колегою Обамою та планує зустрітися у Москві з Путіним. Тема одна — створення широкого глобалізованого антитерористичного фронту. Але чи можна досягти благородної мети, беручи собі в союзники таких одіозних особистостей як Путін чи його режим?

Оланд отримав дві відповіді щодо цього. Першу — від країн Балтії: Литви, Латвії та Естонії. Глава Литви Даля Грібаускайте, естонський президент Тоомас Хендрік Ільвес та лідер Латвії Раймонд Вейоніс на спільній зустрічі висловились проти входження в будь-яку коаліцію, в якій присутній глобальний гібридно-месіанський агресор — путінська Росія. Їхня позиція є яскравим підтвердженням твердих демократичних принципів, що випереджально ілюструються позицією щодо боротьби з глобальним гібридним тероризмом.

Другу відповідь Оланду надав президент США Барак Обама, який відмовився від ситуативного союзу із кривавим диктатором із Кремля. Тому пану Оланду випала місія під час візиту до Москви висунути фактично спільний ультиматум Владіміру Путіну: для входження в антитерористичний фронт Росія зосереджує свої бойові дії виключно на ІДІЛ та погоджується на здійснення політичної реформи в Сирії (тобто, усунення Асада).

Ці пропозиції і так були заважкими для Путіна, а після збиття Туреччиною російського літака, який вторгся в повітряний простір країни, є практично непідйомними. Але це і є відкритість позиції та дій у взаємодії з соратниками по антитерористичній боротьбі.
Путін не звик до чеснот публічної міжнародної політики, як і до виконання взятих політичних зобов’язань в межах загальних міжнародних правил. Він звик діяти в архаїчній стилістиці імперських зон впливу. Його брудні методи роботи викликають огиду у більшості міжнародних колег. Але поки що на нього потрібно зважати, як на душевнохворого, що тримає ніж біля горла заручника - мирного світу.

Щодо боротьби з путінським режимом, то найкращий рецепт висунула президент Литви Даля Грібаускайте: «Наш метод боротьби з Росією — говорити відкрито і відважно, а також соромити західних лідерів, що вони не беруть на себе відповідальності захищати свободу, суверенітет і демократію в Європі». Під цими словами мають підписатися, насамперед, очільники України і підтримати прибалтійських колег на всіх рівнях - дипломатичному, організаційному та персональному — що суттєво посилить публічний спротив кремлівському джерелу глобального гібридного тероризму у світі. Якщо, звичайно, вони за демократію і її принципи.

 

Еще блоги