Прокурорські розправи або сучасна епідемія силової корупції Олег Несинов

2016-04-04 12:52 56366

Про те, як в Генпрокуратурі розправилися з тими прокурорами, що вели справу «діамантових прокурорів» і про те, як проведено «реформу» прокуратури, при якій на керівні посади не призначено жодної особи зовні, написано багато. І ця стаття не про це, а про те, як позбавляються залишків НЕ корумпованих прокурорів вже у після реформаторський період.

А зроблено це шляхом « забезпечення » нестерпних умов праці.

В першу чергу мова йде про «золотий фонд» прокуратури – молодих прокурорів місцевих прокуратур, зі стажем праці до 3 років, які вже і досвіду набралися, але епідемії корупції не торкнулися.

Після проведення гучної «реформи», їм встановлено заробітну плату в розмірі 4 тисячи гривень на місяць.

Але це пів біди. Розмір цієї зарплати включає до 50 % премії. А її, позбавляють при першій же можливості. І зарплата в 4 тисячи, дуже легко і дуже часто перетворюється в 2 - 2,5 тис. гривень.

Всі справи, третини звільнених в результаті реформи прокурорів, передані тим що залишились. Тобто роботи добавилось на третину- а зарплати залишились ті самі.

Очевидно, що неможливо бездоганно виконувати свої обов язки, маючи по 200-300 кримінальних проваджень. Наукова обґрунтованість навантаження на одного прокурора і те що вона не може бути безмежна, нікого не цікавить.

Нікого не цікавить і те, що відповідати прокурору часто приходиться за ті справи та провадження, які вели інші прокурори.
Таким чином кожного молодого прокурора ставлять в умови : «налагодив » ти відносини з прокурором-керівником премію можуть не зняти. Не «налагодив» - отримай від зарплатні половину.

Звертаю також увагу, що в результаті «реформи» деякі прокуратури, що були розташовані в різних містах, об єднали. А в тих містах, що залишились без місцевих прокуратур, відкрили відділення, та направили туди прокурорів, з інших міст.

Бажання їхати в інші міста у прокурорів ніхто не питав. Житло ці «прикомандировані» прокурори знімають за власний кошт, переїзди оплачують також. Праця майже по 12 годин в сутки, відпустку можуть не надати, сімейні проблеми також нікого не цікавлять. Про якісь льготи взагалі не йдеться. Тягарем для чесних співробітників є і сформована громадська думка про те, що в прокуратурі всі корупціонери.

Відомий випадок, коли один з молодих прокурорів приграничної області, вимушений був у відпусці їхати працювати на стройку в Чехію, щоб заробити хоч якісь гроші.

Все це означає, що молодому НЕ корумпованому прокурору, не тільки працювати, а вижити в таких умовах неможливо.
А тому вони массово звільняються.

17.03.2016 на сайті Генеральної прокуратури опублікована стаття - Генпрокуратура неодноразово зверталась до Уряду у зв’язку із неналежними рівнем заробітної плати працівників прокуратури, низький розмір якої не дозволяє їм належно виконувати свої в якій зазначено.

25 грудня 2015 року Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про Державний бюджет України на 2016рік». Передбачена сума бюджету прокуратури на 2016 рік становить лише 31,6% від необхідних потреб.

листи Генеральної прокуратури України, направлені Прем’єр-міністру України А. Яценюку 28.12.2015, 10.02.2016 та 26.02.2016 року, в яких порушувалося питання недостатності фінансового забезпечення органів прокуратури та неспівмірності оплати праці працівників правоохоронних органів із наведенням відповідних прикладів та розрахунків, на жаль, залишені без реагування.

Більше того, негативна тенденція, пов’язана із дискримінацією оплати праці співробітників органів прокуратури, лише поглибилася.

Зокрема, заробітна плата прокурора місцевої прокуратури у січні 2016 року становила від 4,4 до 5,4 тис. гри. залежно від стажу роботи в органах прокуратури. Водночас грошове забезпечення відповідної категорії працівників Національної поліції становить під 8,1 до 9,8 тис. грн., що вдвічі перевищує оплату праці прокурора місцевої прокуратури.

Така несправедливість у підходах до оплати праці та небажання Уряду її усунути викликає невдоволення співробітників, що призводить до відтоку високопрофесійних кадрів із системи органів прокуратури. На цей час з прокуратур районного рівня звільнені за власним бажанням понад 70 осіб, які попередньо успішно пройшли конкурсний відбір. При цьому слід враховувати, що на сьогодні в органах прокуратури вакантними є 476 посад. Якщо такий процес буде тривати і надалі, це може паралізувати роботу місцевих прокуратур, а відповідно і всієї системи правоохоронних органів.

Вважаю, що і сама прокуратура, нічого для пом ягшення участі своїх молодих прокурорів не робить. Інакше як можна пояснити їхню практику позбавлення співробітників з жебрацькою зарплатою, премій?..

За таких умов праці, ми не тільки не дочекаємся розслідування багатьох резонансних справ. А дуже скоро взагалі не побачим в прокуратурі жодного чесного, порядного і не корумпованого співробітника.

А мова йде про «золотий фонд», високо професійних, та чесних людей, що, на відміну від патрульних поліції, що отримають зарплатню в 2 рази більше, пройшли багато річні навчання, пройшли через купу перевірок, екзаменів, тестів, відборів, підвищень кваліфікації, та мають високий професійний досвід. І саме вони, фактично на голому ентузіазмі, забезпечують існування прокуратури.

Ось така кадрова політика «кнута без пряника». Може такі наслідки і є метою «реформ» ?

Вважаю, що суспільство потребує прямо протилежного.

 

Еще блоги