ВОЙНА В Украине У Раді зареєстровано законопроект, який допоможе легально працевлаштувати учасників АТО

2018-03-07 16:36

У Києві відбулась прес-конференція, на якій обговорили Законопроект «Про військово-консалтингову діяльність». Можливість законодавчого врегулювання цієї діяльності в Україні.

Нещодавно у Верховній Раді народним депутатом України Валерієм Карпунцовим був зареєстрований законопроект № 8093 «Про військово-консалтингову діяльність». До розробки залучались експерти у військовій галузі, командири добровольчих батальйонів, а також безпосередні учасники АТО.

У зв’язку з подіями на Сході України, що спричинені агресією Російської Федерації, за чотири роки антитерористичної операції в Україні з’явились високопрофесійні спеціалісти у військовій сфері. З метою подальшого належного застосування своїх спеціальних навичок та вмінь, офіційного працевлаштування та їх матеріального забезпечення виникає необхідність законодавчого врегулювання військово-консалтингової діяльності.

Військово-консалтингова діяльність – це надання державам, юридичним чи фізичним особам за межами України послуг військового або охоронного характеру.

Закон складається з 9 розділів і регулює усі сфери військово-консалтингової діяльності, починаючи від порядку створення суб’єкта військово-консалтингової діяльності, отримання останнім ліцензії на надання послуг військового або охоронного характеру, обіг вогнепальної зброї, боєприпасів, пристроїв та патронів до неї, особливості державного та громадського контролю за діяльністю суб’єктів військового-консалтингової діяльності, закінчуючи гарантіями соціального та правового захисту їх учасників, засновників та персоналу.

Головною метою ухвалення Закону України «Про військово-консалтингову діяльність» є законодавче врегулювання порядку діяльності та створення суб’єктів військово-консалтингової діяльності. Норми проекту Закону спрямовані, перш за все, на гарантування працевлаштування осіб, які мають значний військовий досвід, ветеранів війни, учасників антитерористичної операції, військовослужбовців звільнених із військової служби та колишніх працівників правоохоронних органів.

Закон запроваджує жорсткі умови набуття особою права здійснювати військово-консалтингову діяльність шляхом створення відповідного суб’єкта господарської комерційної діяльності. Особливістю діяльності такого суб’єкта є його націленість на зовнішні ринки та заборону здійснювати військово-консалтингову діяльність на території України. Це пов’язане із законодавчою неврегульованістю питання обігу зброї в Україні та ризиками використання таких компаній у політичних іграх.

Ухвалення зазначеного Закону цілком відповідає інтересам держави та суспільства, враховує європейське законодавство та досвід, дає можливість врегулювати на законодавчому рівні питання діяльності суб’єктів військово-консалтингової діяльності.

Реалізація цього Закону дасть можливість працевлаштування осіб які мають спеціальні навички та їх належного соціального забезпечення, сприятиме економічному зростанню у галузі надання послуг військового та охоронного характеру, що позитивно вплине на створення нових робочих місць та зростання надходжень до Державного бюджету України. Крім того, Закон слугуватиме розвитку військової сфери в Україні.

Авторський колектив виступає категорично проти створення приватних армій олігархів та їх формування і утримання за рахунок платників податків.

Ми пропонуємо державі отримати додаткові економічні та іміджеві точки росту, а громадянам – застосовувати свої спеціальні навики з максимальною оплатою та матеріальним забезпеченням їх родин», - зазначив автор відповідного законопроекту, народний депутат з фракції "Блок Петра Порошенка" Валерій Карпунцов під час прес-конференції.

 

Еще по теме

Еще новости в разделе "ВОЙНА В Украине"