Политика Эксперты решили, что «недораса» не унижает украинцев

2013-06-20 23:20

Эксперты Института философии имени Григория Сковороды НАН Украины представили свои выводы относительно выступления депутата Луганского областного Совета Родиона Мирошника на сессии Луганского областного совета 6 июля 2012 года.

«В своєму виступі депутат Луганської обласної ради Мірошник Р.В. заторкнув питання, щодо якого в українському суспільстві точаться жваві дискусії. Самі по собі регіональні відмінності, спостережувані у мовних практиках (поширеність на сході і півдні України російської мови, а на заході України - української) не є підставою для соціального протистояння і ворожнечі. Проблема полягає у тому, що привертання уваги до «мовного питання» впродовж тривалого часу українські політики використовують як засіб політичної мобілізації своїх прихильників напередодні виборів. За умов відсутності адекватної сучасним суспільним потребам державної політики в сфері освіти і культури та неналежне ресурсне і кадрове її забезпечення, проблеми розвитку української мови перетворилося на інструмент творення електоральних розколів задля використання їх з політичною метою», – отмечено в ответе.

«Власне кажучи, виступ Мірошника Р.В. на сесії Луганської обласної ради являє собою типовий зразок привертання уваги до мовного питання і відображає позицію з цього питання, що є домінантною в місцевих радах сходу і півдня України. Специфічним для неї є прагнення зберегти наявне становище у мовній сфері та невизнання проблеми у розвитку української мови. Не випадково, що цей виступ спрямований на підтримку Закону України «Про основи державної мовної політики», положення якого викликали в суспільстві чергову дискусію навколо «мовного питання». Разом з тим самий характер цього виступу, його спрямованість і політичне забарвлення не дозволяють стверджувати, що депутат Луганської обласної ради Мірошник Р.В. мав на меті розпалювати національну ворожнечу та принижувати українську мову. Наявні у виступі висловлення, на кшталт, «Да что же это за язык-то такой несчастный, если его нужно защищать от всего?» слід вважати, радше, полемічними мовними зворотами, безпосередньо не спрямованими на приниження української мови», - вважаєзав.відділом філософських проблем етносу та нації інституту філософії ім.. Г.С. Сковороди НАН України, к.філос.н. В.Б.Фадєєв.

Как сообщалось, депутат Луганского областного совета, гендиректор ЛОГТРК Родион Мирошник подал в Луганский окружной административный суд иск с целью доказать противоправность решения Национальной экспертной комиссии Украины по вопросам защиты общественной морали по его высказыванию об украинском языке. В иске депутат просит суд отменить решение комиссии.

Ранее Нацкомиссия по защите общественной морали согласилась с выводами специалистов Института языкознания имени Потебни о наличии в выступлении Мирошника необдуманных высказываний, которые, в случае их обнародования и распространения, могут восприниматься как информация, угрожающая морально-психологическому состоянию населения, пропагандирующая неуважение к национальным святыням, унижающая украинский язык и призывающая к разжиганию вражды по языковому признаку.

Речь идет о выступлении Родиона Мирошника на сессии облсовета 6 июля прошлого года, когда он сказал (цитирование по стенограмме): «Получается, что на этом языке (украинском. - ред), если мы учим своих детей, то мы лишаем их всего, мы растим просто недорасу, - людей, которые просто лишены огромного объема знаний, которые проходят на русском языке, на английском, на другом. То есть к нам приходил на русском языке. Сегодня мы лишаем новое поколение этих знаний».

По материалам: Comments.UA

Еще новости в разделе "Политика"