Мир Баскетбольне відродження

2011-02-21 12:51

Найбільш сильне враження у цьому сезоні вітчизняної баскетбольної Суперліги справляють БК «Донецьк» та маріупольський «Азовмаш».

Це дві дуже потужні команди з досвідченими і майстерними гравцями. Вони знають, як грати у будь-якій ситуації. Дуже цікаво спостерігати за ними, адже лідери є представниками двох найвідоміших і зовсім різних шкіл. Грубий, агресивний баскетбол захисного плану, який завжди сповідували балканські команди і тренери у виконанні БК «Донецьк», проти американського атакувального варіанту гри у виконанні «Азовмашу». Дуже сильні гравці є в обох командах, ті хто вміє грати на будь-якій позиції і грати дуже швидко. Ці дві команди, на мою думку, є фаворитами нинішнього чемпіонату. Також не будемо забувати про потужний і націлений на перемогу столичний «Будівельник». У цього клубу підібрані гравці з двох вищевказаних шкіл, тобто манера гри у нього змішана, балкано-американська. Ця команда виглядає цікаво і грає досить різноманітно.

Наш клуб програв на старті сезону кілька ігор, які міг виграти, і саме тому знаходиться у турнірній таблиці нижче, ніж дозволяє рівень наших гравців. Головним конкурентом у сезоні я бачу команду «Говерла» з Івано-Франківська. Ми йдемо з нею поряд у турнірній таблиці, і результати особистих протистоянь є позитивними для «Дніпра».

Серед гравців української Суперліги мене в цьому сезоні найбільше вразив захисник БК «Донецьк» Саша Василевич. Дуже сильний виконавець. Нам поталанило, що він тривалий час був травмований і під час матчів з нами не встиг набрати оптимальної форми, тому було трохи легше протидіяти Донецьку. Також відзначу американського захисника з «Азовмашу» Фреда Хауса та його співвітчизника форварда Ламейна Уілсона з «Будівельника», який давно грає в Європі. Останній — сильний снайпер і відмінно грає за позицією. Його мають блокувати високі гравці, але він відмінно їм протидіє завдяки майстерним і швидким переміщенням, а ще добре захищається. Проти такого хлопця вкрай важко грати. Легіонери, беззаперечно, головні дійові особи чемпіонату. Це об’єктивне явище, і саме за для цього клуби і запрошують іноземців. У роботі з ними тренеру потрібно підбирати підхід, з урахуванням специфіки менталітету. Неохідно намагатися знайти їм оптимальне місце на майданчику і добре роз’яснити, що тренерське завдання тільки допоможе зіграти краще. Якщо гравець розуміє, що і навіщо робить тренер, що це все тільки на користь грі і результату, він принесе велику користь колективу.

Тішить прогрес молодих вітчизняних гравців. У своїй команді відзначу Станіслава Тимофеєнка. Я розраховую на його подальший прогрес. В останні місяці він суттєво додав, вмінням і бажанням боротися він заводить й інших баскетболістів у команді. Справжній боєць! З інших команд мене завжди радує Дмитро Глєбов, котрий з «Кривбасбаскету» перейшов до Донецька. Агресивний і цікавий гравець, котрий здатен стати ключовим у національній збірній України.

Ми бачимо зростання рівня чемпіонату України, тобто Суперліги. Зараз кожен клуб цього дивізіону може виграти у кожного, клас повільно вирівнюється. Добре, що час на майданчику отримують і наші хлопці. Досвід приходить, і вони незабаром зможуть принести своїм клубам значно більше користі ніж нині. Важливо, аби вони ще мали міжнародний досвід, аби клуби брали участь у міжнародних змаганнях. Для «Дніпра» цього сезону такою практикою став виступ у Єдиній лізі ВТБ. До міста приїздили клуби європейського топ-рівня з Росії та Литви. Такої практики у часи моєї ігрової кар’єри було більше. Тому зараз кожен виступ у міжнародних змаганнях надзвичайно цінний.

Хоча, говорячи про рівень баскетболу в Україні, потрібно дивитися не на верхівку айсберга, тобто баскетбольну Суперлігу, а аналізувати стан справ на початковому етапі. Потрібно дивитися як працюють школи, скільки дітей займаються баскетболом. Головне, щоб було більше юних гравців, тоді тренерам команд-майстрів буде з кого вибирати. Поки нам далеко до провідних європейських країн Росії, Іспанії, Італії. Там розвинута інфраструктура, підготовка юних спортсменів поставлена на конвеєр і кожного року приходять у дорослий баскетбол гравці, котрі зможуть з часом виступати у своїх сильних збірних. У нас є свій резерв молодих, але цього замало. Потрібні нові таланти, потрібна серйозна конкуренція на всіх рівнях. Найкращим варіантом було б, якби кожен сезон ми починали хоча б з кількома сильними новачками у лізі.

Давно так склалося, що баскетбол у країні спорт номер два після футболу. За останні роки помітно зростає інтерес до нього з боку вболівальників, заповнюються зали тощо. Але, я вважаю, що інтерес до гри зріс ще недостатньо. На жаль, поки що мало баскетболу на телебаченні, а вболівальник має бачити улюблену гру. Висвітлюється у ЗМІ баскетбол недостатньо, переважно показують, розповідають про головні події. Є певна кількість журналістів, які спеціалізуються на баскетболі, постійно працюють у цій сфері, натомість в інших ЗМІ пишуть про баскетбол лише час від часу. А у нас багато матчів, багато подій, є на що подивитися і що обговорити.

Еще новости в разделе "Мир"