Мир Спецоперація «Консолідація»

2013-08-15 14:30

Стрес рідко минає безслідно для організму. Зазвичай він, або спричиняє важкі наслідки, аж до летальних, або — навпаки — стимулює вітальні сили і загартовує організм. Інколи стрес може позначатися на здоров‘ї за багато років після того як він мав місце.

Це стосується і здоров‘я взаємин між країнами. Вчора російська влада піддала стресовому випробуванню стосунки з Україною. Рішення про зарахування усіх без винятку українських експортних товарів до «ризикованої групи», хоча і не стало несподіваним, проте за своїм характером та наслідками має саме стресовий характер.

У російській мові слово «пріступ» має два різних значення — медичне та військове: «пріступ болєзні» та «на пріступ крєпості». В обох випадках йдеться про атаку, напад — хвороби чи ворога.

Для України такі дії Росії, справді являють загрозу. Наше промислове виробництво, відносно високого рівня переробки, справді серйозно залежить від ринків збуту у Росії. В України немає змоги відповісти симетрично, бо з Росії ми отримуємо енергоносії та іншу сировину, яка відіграє важливу роль не лише у виробництві, але і у життєзабезпеченні. В умовах зростання зовнішніх заборгованостей критично важливим є і надходження вільно конвертованої валюти.

Крім того, в Україні є принципово іншою система взаємин бізнесу та влади. У влади направду немає важелів, щоб примусити підприємців робити щось невигідне для них. Річ у тому, що влада і бізнес є в нас «сіамськими близнюками» — влада є продовженням бізнесу, а бізнес — влади. Відтак, навіть, коли політики спробують спонукати бізнес до невигід6них для нього кроків, вони наразяться на саботаж з боку мотивованих бізнесом чиновників.

Ще одним чинником, який обмежує свободу маневру України в умовах фактичної повномасштабної торговельної війни з Росією, є відсутність підтримки влади з боку громадян. Причини цьому — некомпетентність, зневага до суспільних потреб, корумпованість — та сама зрощеність з бізнесом. Замкнене коло.

Мета безпрецедентного економічного тиску на Україну є очевидною — зірвати підписання Угоди про асоціацію з ЄС. У самій меті цієї спецоперації закладено фундаментальну хибу з боку російських стратегів-ведмежатників. Попри наростаючу контраверсивність у стосунках продуктивних верств українського суспільства з владою, в них є точки взаємопорозуміння. Європейська інтеграція перша з них. Саме входження до цивілізаційного простору обмежить корупцію та поліпшить бізнес-клімат, а також убезпечить нинішніх українських можновладців від зазіхань на їхні прерогативи з боку колишнього імперського центру.

Від так, попри свою очевидну ворожість, кардинальне обмеження українського експорту зіграє стимулюючу та консолідуючу роль для українського суспільства. На те воно і стрес.

Еще новости в разделе "Мир"