Политика Депутаты объяснили, зачем им в НАТО

2014-03-05 15:37

В распоряжение "Известий в Украине" попала объяснительная записка, поясняющая, почему Верховная рада взяла курс на НАТО. Законопроект по этому поводу сегодня зарегистрирован в Верховной Раде за номером 4354

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА  

до Проекту Закону України

«Про внесення змін до деяких законів України (щодо забезпечення і гарантування національної безпеки України)»

1.    Обґрунтування  необхідності прийняття проекту

Забезпечення і гарантування національної безпеки України вимагає від Української держави негайних і ефективних дій.

Проголошення України в 2010 році «позаблоковою» державою не призвело до посилення безпеки України, а навпаки – знизило обороноздатність і рівень національної безпеки України.

Єдиною ефективною організацією, яка здатна забезпечити колективну безпеку в євроатлантичному просторі залишається Організація Північноатлантичного договору (НАТО). Починаючи з вступу України до Ради північноатлантичного співробітництва у 1991 році, наша держава послідовно розвивала відносини з НАТО, як один із стратегічних партнерів.

У квітні 2005 року у Вільнюсі на засіданні Комісії Україна-НАТО на рівні керівників зовнішньополітичних відомств відбулося запрошення України до Інтенсифікованого діалогу з НАТО з питань членства та відповідних реформ.

У квітні 2008 року на Саміті НАТО у Бухаресті у Заключному комюніке якого було зафіксовано рішення глав держав та урядів країн Альянсу про те, що „ці країни (Україна та Грузія) стануть членами НАТО”.

Враховуючи загрози національній безпеці та обороні України, виникає практична необхідність у внесенні змін до деяких законів України щодо визначення курсу на євроатлантичну інтеграцію та приєднання України до Організації Північноатлантичного договору (НАТО).

       2.          Загальна характеристика і основні положення проекту

Проектом Закону передбачається внесення змін до Закону України «Про основи національної безпеки України» та Закону України “Про засади внутрішньої і зовнішньої політики”, відповідно до яких на законодавчому рівні закріплюється євроатлантична інтеграція та вступ до Організації Північноатлантичного договору, як стратегія зовнішньої політики України.

3.    Стан нормативно-правової бази у даній сфері правового регулювання

Нормативно-правовими актами, що регулюють правовідносини у даній сфері є Конституція України, Закон України “Про основи національної безпеки України”, Закон України “Про засади внутрішньої і зовнішньої політики”.

4.          Прогноз соціально-економічних, політичних та інших наслідків прийняття Закону.

Прийняття Закону призведе до активізації співробітництва між Україною і Організацією Північноатлантичного договору та сприятиме посиленню національної безпеки України.

5. Фінансово-економічне обґрунтування

Реалізація проекту закону не потребує додаткових видатків державного бюджету.

           

Еще новости в разделе "Политика"