Мир Путіну в Україні радять поквапитися

2014-03-26 18:15

Якщо Путін хоче захопити Схід і Південь України, йому доведеться діяти швидко. Про це у статті для Foreign Policy пише російський військовий оглядач Павло Фельгенгауер.

У промові перед підписанням угоди про приєднання Криму президент Путін сказав: "Ми не хочемо розділу України". Але Кримський півострів - новий регіон Росії - сильно залежатиме від материкової України, - відзначає експерт. Ізольований Крим під контролем Росії, що протистоїть ворожому українському "материку", - це навряд чи схоже на сценарій, який уявляв собі Путін.

Москва заявила, що не визнає ніяке київський уряд і ніякі результати загальнонаціональних виборів на Україні, поки не буде прийнята нова конституція. Глава МЗС Лавров уточнив, що нова конституція повинна зробити Україна федеративною державою. Це перетворить російськомовні області на "фактичний протекторат Росії", - пише Фельгенгауер . Контроль над ними дозволить Москві протягнути коридор у Придністров'ї. У підсумку частини "федеративної України", можливо, приєднаються до РФ .

На думку оглядача, якщо Путін вирішить направити війська на Україну, часу у нього обмаль. Весна рання, земля скоро просохне, а це означає, що важка техніка незабаром зможе рухатися по полях на півдні України. Ключовою датою автор називає 1 квітня, коли в Росії починається весняний призов до армії і, відповідно, демобілізація старослужащих. Після їх демобілізації звичайні війська Росії відновлять боєготовність тільки до серпня-вересня. За цей час українці встигнуть зібратися з силами.

Президентські вибори в Україні 25 травня можуть зміцнити легітимність київського режиму, ненависного Кремлю. Тому військовий експерт робить висновок: "Можливо, Кремлю буде важко втриматися від спокуси атакувати Україну і "звільнити" Південь і Схід, поки Росія перебуває в боєготовності, українська армія слабка, а режим в Києві нестабільний" . Ризик нових західних санкцій здасться дрібницею, якщо попереду маячить велика геостратегічна перемога.

" Вікно можливостей" для вторгнення виникне в перші тижні квітня і закриється приблизно в середині травня, прогнозує Фельгенгауер .

Еще новости в разделе "Мир"