Мир Японія - уперше з часу Другої світової - вирішила відмовитися від оборонної доктрини

2014-05-20 08:50

Японія хоче дозволити власній армії воювати за межами своєї території. Про це заявив прем‘єр-міністр країни Сіндзо Абе, повідомляють euronews.

Після Другої світової війни роль японської армії була обмежена виключно самообороною, відповідно до Конституції. Тепер ж Токіо хоче мати можливість надавати військову допомогу своїм союзникам, але каже, що - лише для дотримання миру.

Сіндзо Абе, прем‘єр-міністр Японії: “Ми й надалі будемо підтримувати пацифізм, який відстоює наша конституція.

” Ініціатива Токіо, ймовірно, викличе схвальний відгук Сполучених Штатів, однак сусідні держави — Південна Корея та Китай — висловили занепокоєння. У Сеулі заяву Сіндзе Абе сприйняли за “замах на власні національні інтереси”. Зі свого боку, Китай закликав Японію відмовитися від здійснення оголошеного плану.

Хуа Чуньїнг, речник МЗС Китаю: “Ми закликаємо Японію поважати обґрунтоване та глибоке занепокоєння інших держав регіону та залишатися на шляху мирного розвитку. Токіо має чесно подивитися на свою історію та відігравати конструктивну роль у підтримці регіонального миру і стабільності.”

Однак Сіндзо Абе мотивував плани Токіо саме зростанням нестабільності у регіоні. Японія замислила змінити військову доктрину на тлі територіальної суперечки з Пекіном у Східнокитайському морі та ядерної загрози з боку Північної Кореї.

По материалам: ua.euronews.com

Еще новости в разделе "Мир"