Политика Координатор ОБСЄ: Україна має вести переговори з федералістами

2014-05-27 08:25

Україна має вести переговори з сепаратистами, а російська мала б бути другою державною. Такі кроки до врегулювання становища в Україні радить спеціальний координатор місії ОБСЄ в Україні, португальський політик Жуау Суаріш. Він відповів на кілька запитань Радіо Свобода після прес-конференції міжнародних спостерігачів у Києві.

Представники ОБСЄ вирішили, що вибори в Україні відбулися переважно згідно з демократичними стандартами. Суаріш наголосив, що не хоче втручатися в українську політику, але, тим не менше, висловив кілька своїх спостережень, спершу про кандидата на президента Петра Порошенка.

– Я впевнений, що пан Порошенко є дуже досвідченим політиком. Це людина діалогу, поміркована людина, і як бізнесмен він розуміє, що таке компроміс. Я думаю, що дуже важливо мати діалог з усіма, навіть з сепаратистами. Діалог є джерелом миру і співпраці між усіма українцями. Україна – прекрасна держава.

– Чи бути бізнесменом і мільярдером це позитивна річ для президента такої держави, як Україна? (Порошенко після виборів також заявив, що планує продати свій бізнес – ред.)

– Як на мене, бути підприємцем – це позитивна річ. Бути мільярдером, це ви сказали, не я. Я не знаю розміру його активів. Але бути бізнесменом означає, що він розуміє, що таке діалог. Якщо він виробляє товари, то має їх продавати. А в політиці ви теж маєте продавати товар. Цей продукт зараз в Україні – це мир, діалог і розбудова справжньої демократії з представниками парламенту, дати можливість усім регіонам мати свою автономність і дати можливість людям говорити двома державними мовами України, не лише українською, але українською і російською. Кожного разу, коли я перебуваю тут в Україні, то всюди, і тут (у Києві – ред.), і в Одесі, і у Львові люди говорять зі мною російською.

– Але в Україні одна державна мова, і це українська.

– Якщо Ви запитуєте мою думку, то це велика помилка, бо я завжди чую російську. Я не розумію різниці, але завжди запитую, якою мовою до мене звертаються, і завжди чую, що це російська.

– Були повідомлення, що ОБСЄ вирішила не надсилати у неділю своїх спостерігачів на Схід України, чи не шкодуєте через це? Деякі міжнародні організації, такі, як Європейська організація зі спостережень на виборами (ENEMO), не побоялися.

– Ми надіслали спостерігачів на Схід. Вчора вранці я був у Донецьку, я приїхав вранці і поїхав у другій половині дня. Там я зустрів довготермінових спостерігачів ОБСЄ і також говорив зі спостерігачами з Луганська. У день виборів становище з безпекою було проблемне і керівники ухвалили певне рішення. Я, як координатор місії спостерігачів, всупереч думці структур безпеки ОБСЄ, недавно поїхав до Одеси. Для мене це було честю. Я би соромився, якби там не був. Я там був 4 травня, невдовзі після кровопролиття 2 травня, і побував у Будинку профспілок. Так само вчора я був у Донецьку. Для мене це – справа честі. Я не можу сказати людям, що робити, але я, як координатор місії ОБСЄ, там був.

– Чи повинні жителі Донбасу вважати ці вибори легітимним, якщо більшість не змогла на них проголосувати?

– Головна проблема цих виборів – це становище з безпекою на Донеччині і Луганщині. Там не було повної свободи відкрити виборчі дільниці. У Донецьку не відкрили жодної дільниці. Але це не підриває легітимності цих виборів, бо явка була набагато вищою, ніж на виборах, які відбулися у ці ж дні до Європейського парламенту. Ми б дуже пишалися, якби могли мати таку явку в наших державах, як в Україні на президентських виборах. Ми ніколи не повинні віддавати перемогу тим, хто проти демократичних правил.

По материалам: radiosvoboda

 

Еще новости в разделе "Политика"