Детали видео Начальник одеського фітосанітарного контролю Андрій Тофан про кадрові проблеми, корупцію і тиск чиновників Януковича (інтерв’ю)

2016-07-29 18:09

Одеська фітосанітарна служба є однією з ключових і найбільш завантажених в Україні, що пояснюється розвинутою портовою інфраструктурою регіону – велика частина с/г продукції проходить контроль одеських інспекторів. 

Журналісти поспілкувалися з в.о. начальника управління фітосанітарної безпеки в Одеській області Андрієм Тофаном. Чиновник розповів про основні проблеми, які супроводжують відомство після реорганізації Державної ветеринарної і фітосанітарної служби та створення Держпроспоживслужби. Тофан розкрив завдання, які стоять наразі перед управлінням фітобезпеки на Одещині, а також назвав найбільш серйозні виклики, з якими зіштовхується на посаді начальника.

За словами чиновника, якого призначили виконуючим обов’язки трохи більше місяця тому – якраз напередодні початку нового експортного сезону, найбільшою проблемою перехідного реорганізаційного періоду є кадрові труднощі. Через брак кадрів спеціалістам фітосанітарної служби доводиться працювати майже цілодобово. Тому вирішення цього питання, а також гідна оплата праці, яка здатна мінімізувати корупційні ризики в роботі інспекторів є пріоритетами для керівника відомства.

Тофан зазначив, що внаслідок дерегуляційних заходів, які проводить уряд, зменшилася кількість дозвільних документів, необхідних підприємцям, а також тривалість процедур перевірки. Завдяки цьому корупційні зловживання фактично зведені до нуля. Однак Тофан відзначив, що за короткий час перебування на посаді до нього вже зверталися особи з пропозицією вигідно «вирішити питання».

Окремо начальник фітосанітарної безпеки прокоментував інформацію, яка нещодавно з’явилася в пресі з приводу нібито хабарів, які на Одещині вимагають за видачу карантинного сертифікату. Тофан наголосив, що управління фітосанітарної безпеки, згідно з новими правилами, взагалі не видає подібних дозвільних документів, тому інформація у ЗМІ повною мірою не відповідає дійсності. Появу компрометуючого матеріалу Тофан пояснює намаганнями чиновників режиму Януковича зберегти роками відпрацьовані корупційні схеми, які приносили їх організаторам мільйонні прибутки. За словами чинного начальника обласної фітослужби, аграрний міністр Януковича Микола Присяжнюк контролював корупційні потоки через свого зятя Вадима Сімонова, який на той час офіційно займав посаду заступника голови Держветфітослужби. Саме Сімонов організував злагоджену корупційну вертикаль, до якої входили директор Департаменту фітосанітарної безпеки Віталій Романченко, його заступник Андрій Челомбітко, а також їх одеські соратники – начальник обласної фітосанітарної інспекції Дмитро Кузішен, його заступник Сергій Поповський та директор місцевої фітосанітарної лабораторії В’ячеслав Дігуляр. Саме цей згуртований колектив, стверджує Тофан, намагається всіляко дискредитувати його і колег з метою завадити руйнуванню багаторічної системи поборів із зернотрейдерів.

Водночас, на запитання про ініційовані керівництвом МінАПК і Держпродспоживслужби перевірки в Одесі, Тофан відповів, що на 100% готовий до будь-яких інспекцій, оскільки його відомство працює якісно і прозоро.

Повне інтерв’ю з Андрієм Тофаном можна переглянути у відеоформаті.

Еще новости в разделе "Детали"