Детали Екс-голова Верховного суду України Онопенко приховав у декларації власність своєї дружини

2016-12-22 14:43

Василь Онопенко, колишній голова Верховного суду України, а з 29 вересня 2011 року – суддя цивільної палати Верховного суду України – приховав у декларації інформацію про те, що його дружина – Онопенко Лариса Георгіївна має у власності частку ТОВ «Мінмат Ревербері». За інформацією в ЗМІ, ця частка становить 40 %. Лариса Онопенко є так званим Кінцевим бенефіціарним власником (контролером) ТОВ «Мінмат Ревербері».

Ось тут видно, що Онопенко Лариса Георгієвна є основним співвласником цієї компанії.

 

 А ось тут вказано інформацію про повний перелік власників компанії.

Натомість, у декларації Онопенка Василя Васильовича про жодні відсотки, тобто про цінні папери його дружини ніяких згадок не має. 

Ось, відповідно, розділ в якому містяться дані про цінні папери Декларанта, тобто самого Василя Онопенка. (Вклади у банках, цінні папери… декларанта…)

А нижче є дані про цінні папери членів сім’ї декларанта, де в рядку номінальна вартість цінних паперів вказано на… повну відсутність таких цінних паперів.

Що не кажи, а пан Онопенко – нині діючий суддя - має доволі «гнучкі» стандарти доброчесності (саме пункт про доброчесність є в законі про Державну службу України).

 

 

  

Продовжуючи тему приховування в декларації судді Онопенка інформації про майно дружини Лариси, а саме – найбільшої частки в «Мінмат Ревербері», такої частки, яка дозволила Ларисі Онопенко стати Кінцевим бенефіціарним власником (контролером), варто зауважити, що Ларисі Георгіївні вдалося не лише отримати частку 40 % в «Мінмат Ревербері», а й відсунути від цього «пирога власності» інших співзасновників компанії: «Ревербері Італія» (раніше ця італійська компанія мала 40 % і саме свою назву - «Ревербері» - подарувала компанії «Мінмат Ревербері»).

Не пощастило і пану екс-міністру транспорта Петру Кравчуку. Його «віджали» на 10 %. А процес звільнення італійської компанії і пана Кравчука відбувся без їхньої присутності, що є незаконним.

Згодом, пані Онопенко передає ніби-то законно отримане майно в нову компанію «Технологія базальта». В наслідок таких карколомних дій акціонери «Мінмат Ревербері» залишилися з гарною дулею, а махінатори отримали нове підприємство з виробничими потужностями.

Всі ці подробиці, як і та, що серйозною бізнес-вумен Лариса Онопенко стала під дахом свого чоловіка – на той час Голови Верховного суду Василя Онопенка. Процес фактичного віджиму компанії у її законних власників супроводжувався історією з кредитом у півмільйона гривень.

Ось цитата і відео судового засідання «Господарського суду Волинської області», на якому і вскрилися всі подробиці чарівного збагачення пані Лариси Онопенко за допомогою її «не потопляемого» чоловіка-судді.

«З волинської фірми, яка має відомих та впливових власників стягують майже мільйон гривень боргів. У господарському суді Волиснької області сьогодні розглядали справу за позовом Приватбанку до Публічного акціонерного товариства "Мінмат Ревербері". Як йдеться у матеріалах справи, ще 2015-го року ця фірма скористалась кредитною відновлювальною лінією у фінустанові на півмільйона гривень. Однак, за словами позивачів, з жовтня минулого року перестали повертати кошти. Позичальникам нарахували проценти за користування кредитом, комісію та пеню й у суді виставили рахунок на суму більш як 900 тисяч гривень. Відповідачі на суд двічі не з"явились, тож суддя Оксана Сур"як прийняла рішення без їх присутності. Позов Приватбанку задовольнили повністю. Чи знають взагалі про нього власники ПАТ "Мінмат Ревербері" невідомо. Судова повістка, яку надсилали за адресою реєстрації фірми, двічі поверталась. На дзвінки за вказаними у реєстрі телефонами ніхто не відповідає. Ми ж зауважимо, засновниками установи, яка займається виготовленням мінеральної вати є відомі в Україні люди. Це зокрема, колишній нардеп та екс-заступник Міністра інфраструктури Петро Кравчук та дружина екс-голови Верховного суду України Василя Онопенко - Лариса Онопенко. Також частку фірми мають громадянин Німеччини та італійська юридична особа.»

 Очевидно, Василь Васильович тому і приховав у декларації 2014 року інформацію про майно його дружини. Інакше, у допитливих журналістів та громадських діячів могло б виникнути логічне запитання: а чи не за допомогою любого чоловіка Васі, Лариса Онопенко стала власницею підприємства, що мало амбіції робити погоду на українському ринку утеплення та ізоляції? При цьому, практично віджавши підприємство у його законних власників – «Ревербі Італія» - 40% та Петра Кравчука – 10%.

 До речі, як видно з матеріалів ЗМІ, що спеціалізуються на розслідуваннях, суддя Онопенко нічого не вказав у декларації і про іншу власність своєї дружини. Як повідомляли «Наші гроші» Ларисі Георгіївні належать ще 6,5 % ВАТ «Гідромеханізація». І про це в декларації Василя Онопенка – ані пари з вуст.

Досить дивною виявилася історія і з боргом доньки судді Онопенка Ірини (та її чоловіка) перед бізнесменом паном Ксензенком. Про це писали провідні українські ЗМІ.  Мовою математики справа виглядала напрочуд просто. У 2007 році у бізнесмена Ксензенка кількома частками подружжя Онопенко-Котляров позичило 300 тисяч доларів, коли «зелений» коштував близько 5 гривень. А за кілька років – наприкінці 2011-го – Лариса Онопенко (мати Ірини і дружина Василя Онопенка) повернула 512 тисяч гривень при курсі 1 до 8. Решту позичальники залишились винні. Отака арифметика.

Як повідомило «Новое время», найближчім часом боротьба з недобросовісними декларантами відбуватиметься в адміністративному та кримінальному полі. В Кримінальний кодекс було внесено відповідні зміни, зокрема, стаття «Декларування недостовірної інформації». Та чи зможуть ці законодавчі новації викликати у таких, як пан Онопенко, почуття чесності і відповідальності перед суспільством? Чи 67-річному судді вкотре легше буде «порєшать» в середовищі колег чергове незручне «питання» якогось чергового «віджиму».

  

 

 

 

 

 

 

Еще по теме

Еще новости в разделе "Детали"