Путінська мобілізація

Микола Голомша

 

Загроза виникнення локального конфлікту на південно-західних кордонах нашої держави не зникає. На територію невизнаної Придністровської республіки постійно прибувають нові путінські емісари з досить специфічними задачами. Декого з них відловлює молдовська служба безпеки, але багато добирається до місця призначення.

Таким чином, будь-якого моменту може піднятися інспірована сурковцями “народна хвиля” протесту і тоді наслідки можуть бути такі ж як на Донбасі.

Ситуацію ускладнюють дії керівництва Придністровської республіки. Так, "президент" ПМР Євген Шевчук нещодавно видав указ про мобілізацію чоловічого населення республіки віком від 18 до 27 років.

Мобілізація, згідно з указом, вестимесь протягом всього 2015 року і, на додаток, іншим указом Шевчука “забриватимуть” офіцерів запасу до 30 років.

Зрозуміло, що утримувати силові “відомства”, відмобілізовані на випадок війни, ПМР явно не під силу. Ще взимку пан Шевчук їздив до Москви кланятися Путіну і Медведєву, просив грошей. “Республіка” сподівалась отримати 100 млн долларів (чомусь не рублів) на виплату пенсій і інших соціальних зобов'язань. Тоді Москва вказала Тирасполю на двері. Але ситуація, очевидно, змінилась. Кремль знайшов трохи грошей на пенсії, заодно попросив провести показову мобілізацію. Так, про всяк випадок. Щоб Брюсель та Берлін побачили серйозність намірів кооперативу “Озеро”, який має свої філії і в Придністров'ї.

Мобілізація “збройних сил” та інших структур ПМР, очевидно, є останнім “мобілізаційним резервом” Кремля, довкола якого все тугіше стягується вузол міжнародних санкцій. Путін все ще хоче переконати своїх колишніх колег по G8 в тому, що він, як і раніше, потужний міжнародний гравець.

Але з цим він вже безнадійно запізнився.

Янина Соколовская

К ЧЕМУ ЭТО ПРИВЕДЕТ

Блоги 2024-03-28 14:19 3145
Янина Соколовская

ЯК НАМ НЕ ВТРАТИТИ УКРАЇНСЬКІ ПОКОЛІННЯ

Блоги 2023-12-16 12:47 14245
Янина Соколовская

Урок Евромайдана, который Запад почему-то не усвоил

Блоги 2023-11-21 12:46 10101