Чиновники в Мінстеця шкодують, що не закрили українські газети

Тетяна Котюжинська

Чиновник Міністерства інформаційної політики (МІП він же Мінстець) шкодує, що українські газети не закрили.

Натомість англомовний “Крымский журнал”, мета якого “донести правду о Крымской весне”, тобто легалізація анексії, вільно поширюється світом, представляється на міжнародних конференціях і чиновника МІП це не хвилює. МІП і його очільники заяв --- не робили ---, до Всесвітнього поштового союзу, членом якого є Національний поштовий оператор “Укрпошта” (приватне товариство зі 100% державної власності) щодо поширення журналу з окупованої території ---- не звертались.

Ми були проти МІП — новоутворення зі штучно придуманими повноваженнями і бюджетом більше 800 мільйонів грн. Більше того, коаліція ГО позивалась до Уряду щодо незаконного створення міністерства. Рішення суду було “несподіване” - це не справа ГО вирішувати потрібне міністерство чи ні.

Ми пропонували створити підрозділ при Міноборони для протидії інформаційній війні. Натомість в Мінобороні закрили (замість роздержавлення) газету “Народна армія”, а газети військових частин випускаються ВИКЛЮЧНО завдяки волонтерству районних газет “недозакритих” чиновником МІП. Цей волонтерський проект так і називається: “Реформована преса — Українській армії”.

Чиновники МІП і Держкомтелерадіо нічого не зробили для виконання Закону “Про реформування державних і комунальних друкованих ЗМІ”, так званого роздержавлення. Частина газет припинила вихід через невиконання чиновниками Закону, частина досі судиться з чиновниками через невиконання Закону, частина через суд реформувались.

Передбачені Законом кошти для газет (до 100 мільйонів грн. на всі газети, тобто 10-12% від фінансування МІП за один рік!) Урядом так і не були передбачені в бюджеті. Українського газетного паперу, замість російського, так і немає, а російський стає все дорожче. Доставка газет через незрозуміле утворення, в яке перетворили Укрпошту, теж здорожчала у 10 разів, при цьому якість доставки значно погіршилась — все частіше газети доставляють ЧЕРЕЗ ТИЖДЕНЬ після виходу з друку. Укрпошта, крім того, не повертає кошти передплатників газетам одразу, а безкоштовно кредитується ними по півроку. Але навіщо вирішувати проблеми -- “закрити просто”?

На нашу думку, краще “закрити просто” таке недоМіністерство. А вивільнені бюджетні кошти спрямувати на виконання законів про реформування газет і суспільне мовлення.

Янина Соколовская

К ЧЕМУ ЭТО ПРИВЕДЕТ

Блоги 2024-03-28 14:19 3145
Янина Соколовская

ЯК НАМ НЕ ВТРАТИТИ УКРАЇНСЬКІ ПОКОЛІННЯ

Блоги 2023-12-16 12:47 14245
Янина Соколовская

Урок Евромайдана, который Запад почему-то не усвоил

Блоги 2023-11-21 12:46 10101