ТЕРПІННЯ У СПІВПРАЦІ З ПАРТНЕРАМИ - ЗАПОРУКА ВИЖИВАННЯ УКРАЇНИ

Вадим Трюхан

Все роздумую над словами декількох ключових німецьких офіційних осіб про те, що Україні не буде поставлятися озброєння, бо мовляв «конфлікт на Донбасі має бути вирішений політичними засобами», і ось до яких парадоксальних висновків приходжу.

Перший. Не бачити нам жодного серйозного поступу ні в бік ЄС, ані в бік НАТО, допоки у державах так званої Старої Європи не з’являться більш відповідальні і рішучі політичні еліти. І мова не лише про ФРН, а й про низку інших країн. Страх перед удаваною всесильністю Путіна остаточно усуває з політичного порядку денного будь-які натяки на якісь перспективи рішучої і консолідованої протидії агресивній політиці Кремля з боку Європи, принаймні у найближчі місяці, а можливо й роки.

Другий. Україні слід визначити чіткі пріоритети у відносинах з нашими друзями. А німці, безсумнівно, залишаються нашими друзями. Як і французи, і італійці, і угорці, і всі решта європейців. Незважаючи на всі ньюанси, яких теж завжди вистачає.

Слід не дратувати і не відштовхувати від себе тих, хто не здатен зараз задовольнити певні наші запити, а запровадити принцип «розподілу праці». З німцями та іншими країнами, які не готові до військово-технічного співробітництва з нами, робити акцент на інвестиційному, технологічному та торгово-економічному напрямках.

Натомість, з Великою Британією, Туреччиною та іншими державами, які, навіть незважаючи на шалений тиск з боку Москви, мають політичну волю просуватися в бік поглиблення взаємодії у сфері безпеки та оборони з Україною, працювати саме по цих питаннях.

І третє. Найбільш критичні для оборонки види «товарів першої необхідності» слід виробляти вдома. Патронний завод має бути збудовано якнайшвидше! І не один. Виробництво дефіцитних видів артилерійських снарядів слід налагодити в Україні невідкладно! І не одне.

Плюс локалізація виробництва озброєння, яке готові поставляти наші партнери. Домовленості з тією ж Великою Британією, досягнуті під час минулорічного візиту Президента Зеленського до Лондону, - це дієва модель для мультиплікації у відносинах з іншими країнами.

А ще бажано б уникати зайвих емоцій. Особливо у публічній площині. Брати треба від кожного по його можливостях і не стукатися гучно у ті двері, які поки що зачинені. Бо голову розбити можна, а пробити залізобетон навряд чи.

Всьому свій час, швидити і бити горщики ні з ким не варто!

Игорь Шевырев

Генассамблея ООН в поддержку Палестины

Блоги 2024-05-13 07:00 481
Игорь Шевырев

Париж-2024: Олимпиада устойчивого развития

Блоги 2024-05-08 09:50 999
Олександр Чалий

Скульптори, які були філософами, а стали пророками

Блоги 2024-05-08 07:01 666
Игорь Шевырев

Кто в Украине уклоняется от переговоров

Блоги 2024-05-07 19:55 814
Игорь Шевырев

FAO про угрозы глобального голода

Блоги 2024-05-04 08:14 1110
Янина Соколовская

К ЧЕМУ ЭТО ПРИВЕДЕТ

Блоги 2024-03-28 14:19 4181