Детали ПАРЄ проголосувала резолюцію щодо України з «поправкою Новинського»

2018-01-24 13:42

Новинський закликав Асамблею підтримати поправку до резолюції спрямовану «на захист прав і свобод жителів Донбасу»

Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) затвердила резолюцію «Гуманітарні наслідки війни в Україні», яка закликає всі сторони конфлікту на Донбасі максимально забезпечити права і інтереси цивільних осіб як в зоні бойових дій, так і біженців. Особливий акцент в документі робиться на необхідності припинити дискримінацію жителів Донецької і Луганської областей з боку влади України в частині їх соціальних (виплати пенсій та допомог) і політичних прав.

Як зазначив у своєму виступі на дебатах з приводу резолюції Вадим Новинський, в нещодавно прийнятому законі про деокупацію Донбасу міститися положення, що дозволяють відтепер армії і спецслужбам безперешкодно обшукувати будинки і майно жителів регіонів, пишуть Комментарии.

«Прийнявши цей закон, з якого свідомо викинуті будь-які посилання на затверджені Радою Безпеки ООН і згадані в чотирьох резолюціях ПАРЄ, Мінські угоди, правляча коаліція в українському парламенті дає всьому світу зрозуміти, що не хоче дипломатичного регулювання конфлікту», - сказав Новинський.

Опозиційний політик закликав Асамблею засудити спробу односторонньої відмови від виконання Мінських угод і підтримати поправку до резолюції спрямовану на захист прав і свобод жителів Донбасу. Йдеться про те, щоб рекомендувати українському уряду, українській владі змінити закон про так званої деокупацію відповідно до Мінських угод. Він зазначив, що ініціював поправку разом з Юлією Льовочкіною, а також іншими делегатами Асамблеї, які її підписали. І вніс після того, як вона була схвалена профільним комітетом ПАРЄ.

У підсумку, з подачі Вадима Новинського в підсумковий текст резолюції 42 голосами проти 16 була внесена правка, яка потребує від керівництва України переробити закон про «деокупацію Донбасу» з тим, щоб з тим, щоб він базувався на Мінських угодах і забезпечував повною мірою соціальний захист і основні гуманітарні потреби цивільного населення на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей.

 

Еще по теме

Еще новости в разделе "Детали"