ВОЙНА В Украине У Львові кожний може віддрукувати сторінку фоліанту «Апостол» Івана Федорова

2019-02-20 10:13

Сьогодні у Львові кожний власноруч може віддрукувати першу сторінку всесвітньовідомого фоліанту «Апостол», якому виповнюється 445 років.

Такий майстер клас з книгодрукування від знаменитого Івана Федорова щодня триває у музеї Пінзеля, де експонується виставка присвячена виходу найдавнішої книги виданої на українських землях.

Іван Федоров, який підписувався Федорович, надрукував у Львові «Апостол» у 1574 році. На той час наклад книги був фантастичним 1200 примірників. Один з них потрапив до храму села Лісневичі, що поблизу Львова. Нині саме цей екземпляр «Апостола» можна погортати на виставці з допомогою мультимедійного екрану.

На диво сторінки книги є невправно пописаними від руки окремими буквами, реченнями, іменами, що годі й розібрати. Що це має означати? Виявляється, користувачі книги «Апостол», а це були священики і дяки пописали сторінки фоліанту саме так, як простий люд пише «тут був Іван».

Музейники вважають ці надписи зворушливими і цікавими, котрі свідчить, що книгу читали і нею активно у своєрідний спосіб користувались, залишаючи свої автографи, часом і розмірковування. А фахівців від книгодрукування сьогодні захоплює високий рівень художнього оформлення «Апостола», надрукованого червоною і чорною фарбами, оздобленого гравюрами.

На першій сторінці зображений св.Лука, є також герб «богоспасенного міста Львів», так назвав його Іван Федорович.

Лариса Марчук

Еще новости в разделе "ВОЙНА В Украине"