Детали 18 травня на головній сцені Національної оперети відбудеться епохальна рок-опера «Біла ворона»

2019-05-15 20:00

 

Поема «Біла ворона» була написана Юрієм Рибчинським у 1989 році. Темою твору стала історія Жанни Д’Арк, яка очолила боротьбу французького народу у часи столітньої війни.  Вперше в історії під час цієї війни за національне визволення французів від англійського поневолення з народності сформувалася нація.

- Це заклик до миру. Коли влада любить свій народ, у неї є перспективи та майбутнє. Адже народ це голос розуму, - говорить генеральний директор-художній керівник Національної оперети, н. а. Україна Богдан Струтинський. - Теми, порушені в рок-опері «Біла ворона», будуть актуальні завжди. Це зрада, вибір, любов до народу і те, як держава іноді чинить зі своїми героями.

Поет Юрій Рибчинський говорить, що обирав для свого твору значущий персонаж, жертовний та величний.  Саме такою він метафорично зобразив Жанну:

«Дивовижна дочка народилася,

Народилася в зграї ворон.

Нерадивою, гордою, вільною

Та потворою, звали її.

А тому, що була вона білою!

Не такою, як всі крикуни!»

 

У 1991 році спільно із композитором Геннадієм Татарченком Юрієм Рибчинським була створена перша українська рок-опера «Біла Ворона», яка стала тоді справжнім мистецьким вибухом. Складна, мелодійна, емоційна музик арок-опери у поєднанні із потужними акцентами змісту мала значний вплив на слухачів. Кілька разів «Біла ворона» ставилася на українській сцені, пісні з рок-опери виконувалися відомими естрадними співаками в різних країнах.

Сьогодні тема твору набула нового, актуального, в чомусь вирішального для України значення. Пронизані відчаєм долі, наповнені болем відчуття,  горе і страждання людей —  за трагедією, яку пізнає народ, невідступно слідує процес формування нації. Саме сьогодні, як ніколи, питання консолідації, єднання людей стають надзвичайно важливими для українського народу. Версія рок-опери «Біла ворона» від Національної оперети України – це бачення сьогодення крізь алегоричні призми мистецтва. Чесно. Сміливо. Відверто.

З перших вуст

- Це не дивертисмент. Балет тут повноцінний ключовий персонаж. Балет тут повноцінний ключовий персонаж - Народ у всіх його іпостасях. Моїм першочерговим завданням було створити певний емоційний стан, конструювання непростого шляху від емоції до думки. Це така певна брехтівська форма, яку потрібно відчути і в цьому правильно існувати. І балет з цим блискуче впорався, - зазначає балетмейстер-постановник рок-опери «Біла ворона» Максим Булгаков.

Коли: 18 травня, субота. Початок о 19:00

Де: Національна оперета України (м. Київ, вул. Велика Васильківська, 53/3)

Вистава йде українською мовою

Квитки тут: http://operetta.com.ua/event/prem-yera-bila-vorona/

… за матеріалами прес-центру НАТО.

 

 

Еще по теме

Еще новости в разделе "Детали"