Политика 3-5 вересня пройде економічний форум у Криниці-Здруй: програма та головні питання

2019-09-02 07:01

"Європа завтрашнього дня. Сильна, але яка саме?" Під таким гаслом у польському місті Криниця-Здруй 3-5 вересня відбудеться 29-й Економічний форум – найбільший у Центральній та Східній Європі.

Програма цьогорічного Криницького форуму складається із семи пленарних сесій, в котрих візьмуть участь найважливіші гості, а також близько 250 панельних дискусій та інших заходів. У програмі Форуму – більше десятка тематичних блоків. Зокрема, на Форумі обговорюватимуть: бізнес та економіку (з наголосом на питання інвестиційної привабливості), енергетику, розвиток нової економіки та інновацій. Предметом дискусій буде також майбутнє подальшої європейської інтеграції, міжнародна та безпекова політика, а також суспільство, освіта, соціальна політика.

Частина Форуму, присвячена міжнародній політиці, відповість, зокрема, на питання, як протистояти новітнім загрозам з боку Російської Федерації, якими можуть бути наслідки Brexit, як зміцнити співпрацю країн ініціативи Тримор’я. Програма Криницької зустрічі побудована таким чином, що ії невід’ємною частиною є також інші форуми: Європа Карпат, регіонів, охорони здоров'я, польської діаспори тощо.

Серед спікерів будуть дуже цікаві доповідачі як з Польщі, Західної Європи, США, України, так і з інших країн.

Престиж мають також криницькі премії та нагороди. У минулому головні нагороди Економічного форуму отримували відомі та успішні європейськи політики. Серед нагороджених були також письменники, інтелектуали, вчені. Щороку нагороджуються також найуспішніші бізнесмени.

Серед лауреатів найважливіших криницьких нагород можна знайти й українські прізвища.

Так, "Людиною року 1999" став Віктор Ющенко, за досягнення на посаді голови Національного банку України, у 2005 році, після успіху "Помаранчевої революції", нагороду отримала Юлія Тимошенко. Почесним дипломом для найкращої неурядової організації Центральної і Східної Європи відзначено київський Центр Разумкова.

У 2014 році нагородою "Нова культура нової Європи" був відзначений письменник Сергій Жадан, у 2016 році спеціальну нагороду Форуму отримав львівський історик Ярослав Грицак.

Від самого початку і до сьогодні Україна була і залишається одним із найважливіших партнерів Криницького економічного форуму.

Багато разів захід відвідували українські президенти і прем'єр-міністри, які отримали тут нагоду представити своїм західноєвропейським колегам точку зору Києва щодо ключових для України питань. У криницьких дискусіях також регулярно брали участь українські міністри, парламентарі, керівники областей, мери міст, вчені та представники ділових кіл.

Місто Криниця-Здруй – невеликий гірський курорт, розташований у польських Бескидах, відомий своїми мінеральними джерелами, цікавими маршрутами гірських мандрівок.

З 1992 року у вересні до Криниці приїжджає більше ніж 4000 осіб з понад 60 країн світу, щоби взяти участь у "польському Давосі".

Більшість із них представляє країни Центральної та Східної Європи. Звісно, у заході також беруть участь гості із Західної Європи, Балтійських країн, але вже багато років найчисельнішою групою учасників заходу з-за меж Польщі є українці.

Спочатку метою Криницького економічного форуму було створення міжнародної платформи для покращення співпраці між країнами-сусідами Карпатського макрорегіону. З часом Форум набув ширшого значення, перетворився на центральноєвропейську платформу для розмов про майбутнє нашого континенту.

Головне завдання конференції – створити умови для конкретних дискусій про майбутнє і тим самим підвищити рівень розуміння того, що відбувається у світі, в Європі, в сусідніх країнах. У попередні роки в дебатах Форуму неодноразово брали участь президенти і голови урядів та інші провідні політики Європи, а також бізнесмени, видатні вчені, лідери громадської думки та митці. Високий рівень гостей, різноманітність точок зору, представлена ​​в ході обговорення, стали магнітом для громадського інтересу.

 

Еще по теме

Еще новости в разделе "Политика"