ВОЙНА В Украине документ «МОЗівська трійка»: чи знищить вона Мінагрополітики?

2016-11-24 13:14

Міністр аграрної політики та продовольства України Тарас Кутовий так і не зумів здихатись пост-радянського синдрому з елементами корупції, яку у Міністерстві назвали «МОЗівською трійкою». Причини і наслідки цього є неоднозначними.

Раби з села

В статті «Коррупционная «пирамида» министра Мусия» видання «Обозреватель» вже розповідало про «МОЗівську трійку» Пивоварова – Гнатюк - Осійчука. Однак, ми зосередимо увагу на реальній атмосфері в середині Міністерства агрополітики та продовольства України та наведемо декілька фактів із журналістського рослідування про вищезазначених осіб.

«Немає жодної задоволеної людини у кооперації з потенційним Державним секретарем Мінагро Осійчуком та директором юридичного департаменту міністерства Пивоваровим», - кажуть у центральному апараті Міністерства аграрної політики та продовольства України. З одного боку, дивно, бо це команда міністра. Але не зовсім так. За словами інсайдерських джерел – розмова йде про команду держсекратеря МінагроОсійчука, який «понабирав вигідних для себе «рабів з села», що раді працювати за 2 тис. грн.,однак бояться навіть в туалет вийти».

Невже завдання команди голови апарату Міністерства – дискредитувати все Міністерство взагалі? Як приклад «пост-радянського синдрому управління», підлеглі пригадують історію, коли керівника апарату під час наради осяйнула ідея покращення роботи в Міністерстві, а саме: кожен день писати всім начальникам службові записки, чому їх працівники п’ють каву вранці о 9:00 на вулиці біля Міністерства замість того, щоб працювати!..

Також підлеглі питають, «про які конструктиви та європейські цінності можна говорити, коли на своїх нарадах керівник апарату три години розповідає про необхідність опалення приміщень та заміни лампочок? Чи тут не виникає питання компетентності керівника? Адже ДП «Спецагро», яке має вирішувати зазначені проблеми, на нарадах не згадується ніколи».

«Це просто жах! Не можливо виконувати звичайні завдання через залякування звільненнями, допускаються абсолютно сторонні люди до роботи поза штату, повний дурдом в прохідній системі Міністерства», - наведемо слова одного з працівників Міністерства, який працює більше 10 років і бачив багатьох міністрів.

Що ж коїться у міністерстві?

«Протягом останніх 3 місяців роботи жорсткими методами було звільнено ряд прекрасних спеціалістів, яких за професіоналізм швидко забрали в інші міністерства. Люди,які працювали від 3 до 10 років в Мінагро змушені були подати свої заяви, оскільки були створені упереджені умови праці з метою вижити всіх», - кажуть у Мінагро.

На даний час у кожному відділі у стратегічному юридичному департаменті залишилось по 2 особи замість 5. Однак, Директор цього департаменту Пивоваров затягує з конкурсом, мабуть має свої плани. А до роботи з документами, які містять таємницю, допускаються люди, яких немає в штаті!

Про що можна говорити, коли в Міністерстві 30% судових справ – це поновлення на роботі?- кажуть його співробітники. Навіть сектор по запобіганню корупції, що був створений для розгляду різного роду корупційних проявів, вже 4 місяці є вакантним з 4 посадами. Чому? Тому що мабуть вигідно «МОЗівській трійці» проводити ряд неправомірних дій в той час коли міністр у відрядженні, а патронатна служба вчасно не встигає доносити необхідну інформацію.

Однак, є і камінь, через який ця «МОЗівська трійка» вже падає на дно. Ім’я цього камня – це заступник директора юридичного департаменту Сергій Ніжинський, який перший відмовився виконувати злочинні накази «МОЗівської трійки», однак отримав відповідний удар та репресії в свою адресу.

 

Професійний опір

Як виявилось, Ніжинському були дані вказівки Директором департаменту Пивоваровим та Осійчуком про візування ряду неправомірних документів. Але він відмовився - мова йшла про «гучні справи коньяків», сахару та ДП «Конярство» .

Як виявилось пізніше, «МОЗівській трійці» це не сподобалося, тому ідея була прибрати Ніжинського. Тим паче, що останній виконував обов’язки по запобіганню корупції в Міністерстві, що також не було зручним для Пивоварова.

Так, скориставшись офіційною участю Ніжинського у Клубі Кабінету Міністрів в якості експерта та модератора з експортних питань (працював торговим представником в Республіці Куба) , Пивоваров та Гнатюк оформлюють акт про прогул на роботі, не зважаючи на всі юридичні документи, що підтверджували почесну участь Ніжинського у даному засіданні.

Однак, Ніжинський виявився міцним горішком, і на відміну від решти осіб, які піддались репресіям, почав захищатись спочатку всередині Міністерства, інформуючи міністра, а через відсутність реакції і продовження репресій – звернувся за захистом до народних депутатів України. Маючи досвід роботи в органах прокуратури та слідстві, Ніжинський нарив ряд фактів, які можуть заховати «МОЗівську трійку» далеко від державної служби. Як наслідок у Ніжинського відібрали матеріали справи щодо причин вчинення злочину директором ДП «Конярство».

Виникає питання: чому міністру не доповідають про ситуацію, що склалась з «МОЗівською» трійкою? Чому і досі не проводиться незалежне службове розслідування? Адже стратегічна важливість Мінагро для України не потребує пояснень

Еще новости в разделе "ВОЙНА В Украине"