Звернення Національної спілки журналістів України щодо незаконних дій народних депутатів

Политика 2014-03-19 09:21

Заява

Національна спілка журналістів України, Незалежна медіа-профспілка України засуджують незаконні дії народних депутатів Верховної Ради України від фракції “Свобода” по відношенню до гендиректора Національної телекомпанії України Олександра Пантелеймонова.

Моніторинги ефірів НТКУ беззаперечно свідчили про системні порушення законодавства і журналістських стандартів, поширення завідомо недостовірної інформації державною телекомпанією. Відповідальність за це Закон “Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів” покладає на посадову особу змі, яким є гендиректор Олександр Пантелеймонов. Але ніхто не має права принижувати гідність людини, навіть якщо ця людина сама здійснює ганебну діяльність. Фізичний і психологічний тиск, як спосіб з'ясування стосунків є неприпустимі в демократичному суспільстві. Законодавством передбачена процедура цивілізованого звільнення гендиректора НТКУ, так само передбачена і відповідальність, включно з кримінальною, за самоуправство, побої, порушення трудових прав особи. Від будь-якої влади ми вимагаємо діяти по закону.

Вимагаємо:

від Комітету Верховної Ради України з питань регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради розглянути цей ганебний випадок та дати йому належну оцінку;

від МВС України внести нашу заяву до Єдиного реєстру досудових розслідувань;

від Генеральної прокуратури України принципової оцінки дій народних депутатів України.

В такий складний для Української Незалежності час ми розраховуємо на голосування у Верховній Раді за створення суспільного телебачення і реформування державних змі, як на справжні кроки для існування вільних медіа і забезпечення прав громадян України на об'єктивну, достовірну інформацію. Переконані, що на народних депутатах лежить особлива відповідальність за дотримання закону, прав і свобод громадян. Діючи інакше, ви опиняєтесь в одному стані з зовнішнім агресором, нехтуючи тими цінностями, які відстоював Майдан.