Слідчу комісію ВР по боротьбі з офшорами може очолити «депутат-офшорник»

Политика 2016-07-11 10:48

В Україні досі не зазнав покарання жоден політик, причетний до офшорних скандалів. Більш того, значна кількість народних обранців, які нині представляють інтереси виборців у вищому законодавчому органі держави, і до сьогодні володіють офшорними компаніями та рахунками, приберігаючи таким чином свої кошти від негараздів та нестабільної економічної ситуації в Україні. Верхом цинізму є призначення «офшорних» депутатів до комісій, що мають займатися розслідуваннями подібних злочинів.

Верховна Рада в черговий раз розглядає питання про створення комісії для розслідування офшорних скандалів. Одним з можливих кандидатів на посаду голови цієї комісії називають депутата-мажоритарника від Броварів Павла Різаненка.

Однак, за інформацією видання «Антикор» нардеп має безпосередній стосунок до офшорної компанії «Лука Девелопмент». Співвласником «Луки» є такий собі Григорій Артюх – вітчим Різаненка, пристоличний латифундист, власник 40 га землі у Броварському районі. Двоє інших бенефіциарів компанії «Лука Девелопмент» - скандально-відомі мешканці офшорних країн Джина Кіліндо та Метью Бредлі. Перша «засвітилася» в скандалі з «панамськими паперами» та пов’язана з російським олігархом Михайлом Сліпенчуком. Останнього, в свою чергу, пов’язують з олігархом з оточення Януковича Сергієм Курченком. На балансі компанії нині знаходяться будівельні об’єкти вартістю 14 млн.грн та ще декілька земельних ділянок площею 5 га у Київській області.

Чи може в такому випадку розслідування комісії бути об’єктивним? Експерти висловлюють значні сумніви на цей рахунок. Депутати, що причетні до скандалів з офшорами, не тільки не можуть очолювати, а навіть не повинні бути членами парламентської «антиофшорної» комісії, створення якої планується у Верховній Раді – стверджує в ефірі одного з центральних каналів юрист Центру протидії корупції Олена Щербан.

«Тут має місце конфлікт інтересів у такого депутата і комісія не зможе представити жодних об’єктивних висновків після проведених розслідувань, - заявляє юрист про можливе призначення Павла Різаненка головою «антиофшорної» комісії.- Якщо у чиновника компанія зареєстрована в офшорах, то це вже викликає ряд питань. Для служби фіансовго моніторингу це така позначка, яка вказує та те, що таку особу потрібно ретельно перевіряти».

Олександр Охріменко – Президент Українського аналітичного центру - також заявляє, що сьогодні багато народних депутатів володіють або мають причетність до офшорних компаній та рахунків, таким чином зберігаючи свої фінанси від нестабільної ситуації в Україні. Аналітик вважає досить ризикованим намір призначати таких народних обранців на керуючі посади в комісіях, особливо, які займатимуться розслідуванням офшорних скандалів інших чиновників. На його думку, депутатство в Україні – дуже дорогий бізнес. Вклавши в нього кошти, через деякий час необхідно їх повернути, «відбити». Саме для цього і використовуються офшори, як прикриття.

«Сьогодні взятки в конвертах ніхто не носить. Всі ці розмови, обшуки – все це абсурд. На офшор політика заходять гроші. Фактично це взятка, хоча пишеться – «фінансова допомога. І це дійсно злочин», - резюмує аналітик.

Окрім того, експерти наголошують, що в українському законодавстві є досить жорсткі важелі впливу на «офшорників», однак досі жоден політик, який «засвітився» у подібному скандалі, не отримав ніякого суттєвого покарання.

«Найбільш серйозним покаранням для чиновника-корупціонера мало б бути притягнення до відповідальності з реальним вироком та конфіскацією майна. Не обов’язково його саджати за грати, але якщо конфіскувати все, що отримано злочинним шляхом та повернути награбоване в бюджет – наша країна вже давно процвітала б», - підкреслила Олена Щербан.