ВОЙНА В Украине В Раду внесли проект об особом самоуправлении районов Донбасса (текст)

2015-03-16 11:56

Соответствующий проект закона № 2374 уже размещен на сайте Верховной Рады.

Сегодня был официально обнародован текст президентского проекта по так называемым особым районам Донбасса.

"Предусмотренный данным законом особый порядок деятельности органов местного самоуправления в отдельных районах Донецкой и Луганской областей реализуется исключительно органами местного самоуправления, избранными на внеочередных выборах, назначенных и проведенных в соответствии с Конституцией и другими законами Украины", - говорится в законопроекте.

Согласно документу, эти демократические выборы должны быть проведены после вывода всех незаконных вооруженных формирований, их военной техники, а также "боевиков и наемников с территории Украины".

"К отдельным районам, городам, поселкам и селам Донецкой и Луганской областей, в которых временно вводится особый порядок местного самоуправления, относятся районы или их части, города, поселки и села, которые находятся на территориях, расположенных между госграницей Украины с РФ, урезом воды Азовского моря и линией, которая определена приложением к настоящему постановлению, соответствующему меморандуму от 19 сентября", - сказано в документе.

 

Проект

Вноситься Президентом України

 

 

 

П О С Т А Н О В А

ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ

 

 

Про визначення окремих районів, міст, селищ і сіл Донецької та Луганської областей, в яких запроваджується особливий порядок місцевого самоврядування

________________________________________________________

 

З метою реалізації Мінського протоколу від 5 вересня 2014 року, Мінського меморандуму від 19 вересня 2014 року і Мінського "Комплексу заходів" від 12 лютого 2015 року, резолюції Ради Безпеки ООН від 17 лютого 2015 року № 2202, відповідно до статті 1 Закону України "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей" Верховна Рада України   п о с т а н о в л я є:

1. До окремих районів, міст, селищ і сіл Донецької та Луганської областей, в яких відповідно до Закону України "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей" тимчасово запроваджується особливий порядок місцевого самоврядування, належать райони або їх частини, міста, селища і села, що знаходяться на територіях, які розташовані між державним кордоном України з Російською Федерацією, урізом води Азовського моря та лінією, яка визначена додатком до цієї Постанови, що відповідає Мінському меморандуму від 19 вересня 2014 року.

2. Ця Постанова набирає чинності з дня її опублікування.

 

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проекту Постанови Верховної Ради України "Про визначення окремих районів, міст, селищ і сіл Донецької та Луганської областей, в яких запроваджується особливий порядок місцевого самоврядування"

1. Обгрунтування необхідності прийняття проекту Постанови

Законом України "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей" передбачено, що Верховна Рада України своїм рішенням визначає райони, міста, селища та села, в яких запроваджується особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей. Такий порядок запроваджується тимчасово, строком на три роки, з дня набрання чинності названим Законом.

Необхідність прийняття Постанови, проект якої пропонується, зумовлена потребою невідкладного вжиття заходів щодо створення умов для дальшої реалізації Мирного плану Президента України, Мінського протоколу від 5 вересня 2014 року, Мінського меморандуму від 19 вересня 2014 року і Мінського "Комплексу заходів" від 12 лютого 2015 року, резолюції Ради Безпеки ООН від 17 лютого 2015 року № 2202.

2. Цілі та завдання проекту Постанови

Законопроект у разі ухвалення його як Постанови Верховної Ради України визначить межі окремих районів у Донецькій та Луганській областях, у яких згідно із Законом України "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей"  запроваджується особливий порядок функціонування місцевого самоврядування.

3. Загальна характеристика і основні положення проекту Постанови

Проект Постанови Верховної Ради України передбачає визначення окремих районів Донецької та Луганської областей, де запроваджується особливий порядок місцевого самоврядування відповідно до Закону України "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей", як районів або їх частин, міст, селищ і сіл, що знаходяться на територіях, які розташовані між державним кордоном України з Російською Федерацією, урізом води Азовського моря та лінією, яка визначається додатком до Постанови, що відповідає Мінському меморандуму від 19 вересня 2014 року.

У додатку до проекту Постанови Верховної Ради України надається визначена Генеральним штабом Збройних Сил України лінія з прив'язкою до місцевості, розроблена на підставі Додатка до Мінського меморандуму від     19 вересня 2014 року.

4. Стан нормативно-правової бази у сфері правового регулювання

Основними нормативно-правовими актами у даній сфері правового регулювання є Конституція України, Закон України "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей".

Прийняття проекту Постанови Верховної Ради України не потребуватиме внесення змін до законодавчих актів України.

5. Фінансово-економічне обгрунтування

Прийняття Постанови Верховної Ради України, про проект якої йдеться, не вплине на доходну та/або видаткову частину Державного бюджету України.

6. Прогноз соціально-економічних та інших наслідків прийняття Закону

Прийняття Закону створює умови для просування процесу мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях.

Еще новости в разделе "ВОЙНА В Украине"