Детали Журналіст-латифундист Олексій Стукало за тіньовими схемами сконцентрував майже 14 гектарів?

2019-12-24 15:39

 

Журналіст Олексій Стукало, якого нещодавно викрили у вимаганні 2 тисяч доларів з онкохворої пенсіонерки Олени Кравчук в селі Бузова під Києвом, опинився латифундистом. Проте законність походження земельних ділянок викликає сумніви.

Зокрема, за даними державного реєстру речових прав на нерухоме майно, у власності Олексія Стукала 6 земельних ділянок загальною площею майже 14 га (2,45 га, 3,28 га, 1,22 га, 1,26 га, 3,47 га, 1,85 га). Землі сконцентровані в місті Корюківка на Чернігівщині. Деякі з них з позначкою «платне володіння та користування» строком на 25 років. Землі Стукало почав збирати з 2013 року. Три ділянки він отримав у спадок, походження ще трьох — невідомо. В розпорядженні місцевої ради Корюківки вказано, що на ділянки площею 3,2 га, 1,2 га и 2,4 га Стукало отримує «правовстановлюючі документи замість сертифіката на право на земельну частку (пай) по колишньому КСП ім. Горького». Правові підстави відповідного рішення в документі відсутні. Сукупна вартість ділянок перевищує мільйон гривень.

 

Ділянки в Корюківці Стукало здає в оренду ТОВ «Китайсько-українська аграрна компанія "Фанда"». Цікаво що Олексій Стукало виступає рішуче проти  відкриття ринку землі, який унеможливить традиційну земельну оборудку: за безцінь брати колись розпайовану землю в пенсіонерів і передавати її в суборенду за ринковою ціною приватним компаніям.

Схоже, що аналогічну концентрацію Стукало вирішив створити, але ближче до столиці — в Бузовій. В селі йому належить квартира та присадибна ділянка площею 0,15 га, оформлена на його дружину Ларису Стукало. Причому, офіційна вартість цієї ділянки занижена приблизно уп’ятеро — з 500 тис. грн до 110 тис грн. Крім того, в реєстрі нерухомості відсутнє судове рішення, на підставі якого було зареєстровано право власності на квартиру. Більше того, у Єдиному державному реєстрі судових рішень – його також немає...

Мало того, маючи уже у своїй власності масив землі у Чергінівській області, квартиру та куплену ділянку у с. Бузова (про яку він нікому не розказував), Стукало чи не щодень оббивав пороги Бузівської сільської ради та вимагав безкоштовної передачі йому у власність ще 15 соток землі із комунальної власності!!! До концентрації землі в Бузовій, ймовірно, мала увійти й ділянка Олени Кравчук, проте Стукало в останній момент вирішив відмовитися від угоди.

Звідки у звичайного журналіста кошти на власну латифундію невідомо. Стукало працював в редакції Gordon.ua і студії Савіка Шустера, згодом перейшов на телеканал ZIK, нині працює гостьовим редактором на телеканалі ATR. Його дружина на своїй фейсбук-сторінці активно продає штучні ялинки. Проте в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань жодного бізнесу на ім’я Лариси Стукало не зареєстровано. Отже вона, як і її чоловік, знайшла «підробіток» в тіньовому секторі.

Нагадаємо, мешканка Бузової Олена Кравчук звинуватила Стукала в погрозах, переслідуванні та вимаганні грошей. За словами жінки, журналіст запропонував їй продати йому земельну ділянку в селі Бузова. Оскільки вона не була приватизована, сторони домовились про нижчу ціну. Покупець вніс завдаток в розмірі 1000 доларів, а також мав самостійно електрифікувати ділянку. Однак, пізніше він відмовився від своїх слів — приватизувати землю та підвести комунікації відтепер мала пенсіонерка, власним коштом. Коли жінка майже завершила оформлення, Стукало взагалі відмовився викуповувати ділянку та, погрожуючи судами, зажадав від пенсінерки повернути завдаток в подвійному розмірі — 2 тисячі доларів США, оскільки жінка якийсь час користувалася його грошима.

 

Еще по теме

Еще новости в разделе "Детали"