Детали Інвестори Бердянського морського порту закликали Порошенка, Гройсмана та Омеляна не допустити незаконної приватизації підприємства колишнім керівництвом

2017-05-27 17:57

 

Керівництвом державного портового оператора - ДП «Бердянський морський торговельний порт» в особі в.о. начальника ДП «БМТП» Ільїна М.І., в. о. 1-го заступника Фішенка А.М, робляться спроби видавити малий бізнес та приватних інвесторів із Бердянського порту, повернувши собі монопольне становище на регіональному ринку транспортних послуг.

Мета таких дій – отримання незаконних конкурентних переваг і усунення можливої конкуренції для бізнес-партнерів Ільїна при оголошенні приватизації Бердянського порту. Про це ідеться у зверненні до Президента України, Прем’єр-міністра і Міністра інфраструктури від портових операторів, що здійснюють діяльність у Бердянському морському порту. «З метою захисту інтересів держави та портових операторів Бердянського морською порту, які є потенційними інвесторами в морську транспортну галузь, просимо Вас припинити незаконну діяльність ДП БМТП, спрямовану на монополізацію ринку, привести у відповідність з Законом використання стратегічної інфраструктури загального користування усіма суб'єктами господарювання», - ідеться у зверненні.

Окрім того, за словами авторів звернення, із 19.04.2017 і дотепер працівники державного портового оператора, спровоковані та підбурювані керівництвом «ДП «БМТП», замість роботи, блокують доступ до адміністративної будівлі. Таким чином вони перешкоджають Богдану Бабцю, призначеному наказом Міністра інфраструктури в.о. начальника підприємства, приступити до виконання службових обов’язків.
На думку авторів звернення, портовим суспільством визначаються факти перешкоди з боку державних стивідорних компаній щодо конкуренції і залучення у портову інфраструктуру приватних інвестицій. «Із січня 2017 року вказаними особами перекриваються передбачені «Робочою технологічною схемою БМП» маршрути руху автотранспорту для навантаження морських суден від в'їзду в порт до терміналів та причалів, що є дорогами загального користування. Через шлагбауми та плити, встановлені ДП БМТП поперек шляхів загального користування, обмежується кількість заходів суден у порт та знижується інтенсивність їх обробки. Це призводить до недоотримання державою значних коштів за рахунок цільових портових зборів. Штучно стягується технологічне обладнання ДП БМТП до терміналу ТОВ «Нова Хортиця» з метою унеможливити його роботу. Інвесторів спонукають до укладення нікчемних договорів на послуги з використання шляхів загального користування. Усе це призводить до затягування термінів навантаження суден, їх простою, затримці автотранспорту, зростанню соціальної напруги серед робітників. Блокується робота портових операторів, а Бердянський морський порт втрачає репутацію, клієнтів і вантажі», - наголошують приватні оператори Бердянського порту.

Вони зауважили, що за час керування М.Ільїним у ДП БМТП не вкладалися кошти у розвиток технологій та виробничі потужності для перевалки зернових. Через це порт втратив цей ринок послуг. «Неправомірними діями керівництво ДП БМТП компрометує транспортну сферу України на світовому ринку, а своїм втручанням в процеси розвитку конкуренції створює нерівні умови для провадження господарської та інвестиційної діяльності портових операторів. Натомість порт вони перетворили на приватну власність», - ідеться у зверненні. «З метою припинення протиправних дій керівництва ДП БМТП усі портові оператори та Адміністрація Бердянського порту вимушені були звернутись до правоохоронних органів та органів прокуратури. Порушено кримінальне провадження за ч.1 с. 206 Кримінального кодексу - «Протидія законній господарській діяльності». Ільїну оголошено підозру в скоєнні злочину за ч.2 ст. 364 КК України (зловживання владою та службовим становищем).

Однак, блокування роботи морського Терміналу ТОВ «Нова Хортиця» та інших суб'єктів господарювання наразі не припинено. ДП БМТП заважає функціонуванню системи вантажообігу, через що зменшується вантажопереробка, а держава втрачає десятки мільйонів гривень податків. Також автори звернення до вищого керівництва країни наголошують на загрозливих екологічних наслідках через порушення керівництвом ДП відповідних нормативних вимог. «У ДП БМТП ігнорують заходи із пригнічення пилу. Бруд від вивантажених вагонів і причалів створює осередки забруднення для харчових вантажів. Посадовці ДП БМТП за потурання державних екологічних служб тривалий час забруднюють повітря і акваторію курортного Бердянська. Чистка вагонів після шкідливих сипучих вантажів наразі відбувається із порушеннями на переїздах, поблизу житлової забудови. Ці дії не погоджені із СЕС та екологічною інспекцією. Вони, до того ж, блокують діяльність технічних засобів інших портових операторів. Рух залізничного транспорту ДП БМТП на причалах та залізничних шляхах БФ АМПУ не погоджується з іншими операторами та Бердянською філією АМПУ, що створює небезпечні ситуації з охорони праці», - наголосили представники приватних операторів Бердянського морського порту.

 

Еще по теме

Еще новости в разделе "Детали"