Детали видео Викрадення судді Чауса з Молдови організував Офіс Президента, - журналіст-розслідувач

2021-04-06 11:41

Рішення про викрадення у Молдові одіозного судді Миколи Чауса ухвалювалося в Офісі Прездинта України. Про це пише у своїй статті журналіст-розслідувач Олег Єльцов.

«Минулого тижня в Офісі президента відбулася нарада, на якій ухвалили план про викрадення Чауса з Молдови. Учасники наради: Андрій Єрмак, Андрій Смірнов, Валерій Кондратюк. Самого Президента на тому зібранні не було, але йому повідомили про ухвалені рішення», - пише Олег Єльцов

За словами журналіста-розслідувача це було зробленою з метою посилення позицій заступника глави ОП Андрія Смірнова, котрий претендує на посаду Генерального прокурора.

«Андрій Смірнов розглядається на Банковій як «свій в дошку хлопець», тому його не хочуть втрачати», - пише Олег Єльцов

«Смірнову потрібний тотальний контроль за Чаусом. Проблема полягала в тому, що невдовзі той міг оскаржити в суді (Молдови, -ред) відмову у наданні йому політичного притулку й тоді в екс-судді розв’язався б язик. Він багато може розповісти про участь у своїй втечі потенційного генпрокурора України. До того ж викрасти на території чужої держави українського громадянина без особливого статуса не так обурливо, як викрасти біженця, яким він міг стати будь-якої миті. Тому викрадачі поспішали», - стверджує Олег Єльцов.

За його словами у справі про втечу судді Чауса за кордон, яку розслідує НАБУ саме нинішній заступник Глав ОП Смірнов згадується як людина, що безпосередньо відповідала за переховування Чауса напередодні втечі в Молдову. «На запитання колег зі «Слідства інфо», чи відповідає це дійсності, чи перевозив Смірнов суддю-хабарника спочатку на територію ЖК «Альпійський», потім в готель «Салют», а звідти – на летовище «Київ» Смірнов відмовився відповідати, направивши журналістів до НАБУ, яке веде справу», - нагадує журналіст.

За словами Олег Єльцова викрадаючи Чауса, в Офісі Президента намагалися вбити двох зайців. «Андрій Єрмак мріє вичавити з судді свідчення про те, що за кордон його нібито вивезли за допомоги екс-начальника ГУР Василя Бурби. Дискредитація Бурби вкрай потрібна Банковій. Адже з дня на день очікується прем’єра фільму-розслідування журналістів Bellingcat  про вагнерівський провал, де Бурба може виступати як один з найповажніших свідків звинувачення у зливі справи нинішніми очільниками держави»,- переконаний журналіст.

Викрадення судді Миколи Чауса журналіст називає «вищим пілотажем з введення міжнародної політики країни у штопор». «В той час, коли Україна перебуває в стані неоголошеної війни з російським агресором, протягом кількох місяців через зраду, непрофесіоналізм й безвідповідальність найвищого керівництва держави ми встигли вляпатися у дві провальні спецоперації на території двох сусідніх країн, із якими до цього мали доволі теплі стосунки: вагнерівський провал у Бєларусі й чаусівська ганьба в Молдові», - резюмує Олег Єльцов.

ВІДЕО викрадення Миколи Чауса тут

Джерело

Еще по теме

Еще новости в разделе "Детали"