Майбутнє футболу: Блаттер проти ФБР Микола Голомша

2015-07-07 07:00 37621

2 червня президент ФІФА Зепп Блаттер оголосив про те, що готовий скласти повноваження і залишити посаду керівника Міжнародної футбольної асоціації. Футбольна громадськість позитивно відреагувала на цю новину.

Протягом місяця Блаттер змінив думку. Більше того, він звинуватив Францію і Німеччину у політичному тиску. Тепер Блаттер заявляє,що колишній президент Франції Ніколя Саркозі і колишній президент Німеччини Крістіан Вульф намагалися вплинути на ситуацію перед голосуванням, зокрема, задопомогою представників своїх країн у ФІФА.

Що сталося в футбольному світі за цей період? Чине лише у футбольному?

Навряд чи доцільно розглядати ситуацію з Блаттером лише через призму стосунків між футбольними асоціаціями, федераціями, країнами чи особами, які звикли робити на цьому бізнес і не завжди прозорий.

Ситуація з відставкою Блаттера не спортивна чи політична, вона цивілізаційна. Більше того, це результат протистояння між демократією і тоталітаризмом, між Заходом і путінською Росією, між лідерами провідних країн і Путіним. І поки що Путін - як дипломатично-комунікаційна система захисту цинізму у світі - виграє. Тенденції свідчать, що він може непросто переграти демократичних політиків, а й добитися повної перемоги. Блаттер залишится на посаді, питання проведення чемпіонату - 2018 відійде на задній план, а всі – і очільники держав, і бізнесмени, і пересічні громадяни - побачать, що Путін (путінізм) реально управляє світовими (міждержавними) процесами.

І тоді шальки терезів, на які покладені демократичні цінності і брутальне беззаконня у вигляді лідерських амбіцій, схиляться на бік сильного правителя. Який відстоює інтереси держави, а , значить, і кожного її громадянина. Ось така казуїстика.

Обама з Меркель, як і інші їхні колеги стали заручниками демократичних принципів, які вони сповідують. Вони так і не усвідомили до кінця, що Путін не гратиме зацими принципами. Він нав’язує всьому світові свої принципи, де базовим з них єправо не дотримуватися жодних принципів.

На жаль, ні лідери провідних держав, ні їхні спецслужби вкупі з аналітичними центрами не провели паралель між війною на Донбасі та іграми з публічною відставкою Блаттера. А це варто було б зробити давно, хоча не пізно і сьогодні.

Втім, ситуація довкола президента ФІІФА ізагалом федерації, яка складається з 208 національних асоціацій і 6 континентальних конфедерацій, не така вже й безвихідна. Залежить вона від зусиль Федерального бюро розслідувань та прокуратури США, які розслідують корупцію у ФІФА.

І тоді всі ігри Путіна завершаться. А Блаттер вкращому випадку піде у відставку. В гіршому – у в’язницю (за швейцарською юрисдикцією, яку він так підтримує, не виїджаючи із Швейцарії, бо реально знає, за що він може бути заарештований...)

Еще блоги