Україні потрібні миротворці Игорь Шевырев

2016-10-29 07:37 55462

 

Україна вже третій рік поспіль знаходиться у стані відкритого збройного конфлікту, спричиненого агресією Росії. 

 

Три роки жахливої війни та подальша невизначеність, як довго цей брутальний конфлікт буде тривати далі

 

На війні сконцентровано багато уваги суспільства, про війну багато говорять, деякі цинічні ділки на війні заробляють. 

Проте, чи є в Україні ті, кому насправді потрібен мир? 

 

Як не дивно, на даний момент миротворчі зусилля здебільшого тримаються на волонтерах. До того ж, здебільшого це недержавні, громадські зусилля. Звідси відразу питання: чи потрібен мир державним посадовцям? Та що державна влада робить для досягнення миру? 

 

В Україні немає дієвого миротворчого руху. З одного боку, є декілька десятків громадських організацій, які серед своїх статутних цілей декларують прагнення миру. З іншого боку, майже жодна з цих організацій реальну діяльність не проводитьГромадський миротворчий рух поодинокий, ледь помітний, характеризується відсутністю скоординованих зусиль та чіткого плану дій. 

 

В Україні немає миротворців. Зокрема, «блакитних касок» ООН. На даний момент це сприймається,хіба що, як «блакитна мрія». У тому числі, через деструктивні дії РФ, яка зловживаючи своїм вето у Радбезіпродовжує розхитувати міжнародну безпеку та заблокує будь-який  проект щодо міжнародних миротворчих місій в Україні. Хоча як свідчить міжнародний досвід, саме миротворча діяльність ООН є найбільш ефективним способом постконфліктного врегулювання.  

 

Україна взагалі примудрилася опинитись навіть поза міжнародним громадським рухом.  Це небезпечна ситуація. У битві з агресором важливі союзники. А задля великої справи миру одних тільки національних зусиль недостатньо – потрібна й колективна міжнародна співпраця

 

Міжнародна миротворча організація «HeaventlyCultureWorld peaceRestorationf light» (HWPLмає великий авторитет по усьому світуЦе недержавна громадська ініціатива. Одна з найбільш впливових миротворчих громадських організацій у світі. Про її діяльність ми вже неодноразово повідомляли: http://izvestia.kiev.ua/blog/show/84073.Зокрема, HWPL є ініціатором Декларації миру та послідовно поширює її принципи, намагаючись покласти їх в основу міжнародного юридично зобов’язуючого документу. 

 

У різних країнах світу HWPL відкриває свої офіційні представництва та філіали. Цей процес розвивається бурхливо. Майже щотижня по усьому світу Проте в Україні на даний момент чомусь навіть філіалу HWPL досі не створено. 

 

Чому в Україні потрібно створити філіал HWPL? 

 

По-перше,  Україна зможе на рівних правах увійти до глобальної миротворчої мережі, куди входять декілька тисяч активних громадських організацій, скоординовано працюючих  по усьому світу. Це додатковий важіль громадського тиску на підтримку миру. Мав би стати важливим крокомназустріч миру, черговим підтвердженням послідовної української політики, спрямованої на запобігання агресії. Країна, де досі триває затяжний збройний конфлікт, повинна насамперед, приєднатися до міжнародних миротворчих зусиль

 

По-друге, Україна додатково розширить свій міжнародний вплив на світовій арені. Не тільки в Європі, але й на азійському Сході. Тим більш, в країнах Азійсько-Тихоокеанського регіону, які дуже динамічно розвиваються у всіх сферах. 

По-третє, Україна отримає важливу міжнародну підтримку. Не слід зневажати можливостями громадських рухів. В умовах демократії громадський сектор є потужною рушійною силою. Не менш важливою, ніж міждержавне співробітництво. Зазначимо, велика справа миру потребує не лише національних, але й колективних міжнародних зусиль. Тим більш, об’єднавши зусилля з потужною міжнародною організацією, котрою є HWPLщо динамічно нарощує свій вплив по усьому світу. 

 

По-четверте, Україна отримає важливу саме міжнародно-правову підтримку. 

 

Адже справа миру нерозривно пов’язана з неухильним дотриманням норм міжнародного права. HWPL – поза політикою, це потужний громадський рух, спрямований на утвердження принципів Декларації миру та покладення їх в основу універсального юридично зобов’язуючого міжнародно-правового документа.

 

Співпраця з HWPL, просування принципів Декларації миру та активне входження до міжнародного громадського миротворчого руху – будуть тільки сприяти утвердження миру в Україні. 

 

HWPL має бути представлена в Україні.

 

За оцінками Української асоціації міжнародного права, жодних юридичних «перепон» для регістрації філіалу HWPL в Україні немає

 

 

 

 

Еще блоги