ВОЙНА В Украине Стало відомо, коли в Україні розпочнуть страхувати від воєнних ризиків

2024-04-10 10:29

Експортно-кредитне агентство готово розпочати страхування інвестицій від воєнних ризиків одразу після затвердження відповідної урядової постанови, ухвалення якої очікується цього тижня.

Про це повідомив член правління Експортно-кредитного агентства Денис Гарасюта на конференції «TRADE TALKS. Експорт і нічого зайвого», організованої Укрексімбанком та платформою Nazovni, повідомляє FinClub.

«Ми в процесі реалізації нашого нового продукту. Ми сподіваємося, що скоро вийде постанова Кабінету Міністрів, в рамках якої буде чітко сформульовано, як буде здійснюватися страхування інвестицій від воєнних ризиків. Паралельно ми працюємо з банківською системою, щоб в нас з’явився цей продукт. В нас вже є один банк, який готовий з нами підписати договір», – заявив Денис Гарасюта.

Йдеться саме про страхування інвестицій внутрішнього або зовнішнього інвестора, а не страхування майна від ризику пошкодження або знищення внаслідок воєнних ризиків.

«Страховий випадок ми будемо рахувати від втрати даної інвестиції. Якщо хтось вклався в капітал певного підприємства і відбулася окупація цієї території або був «приліт». То ми визначаємо, чи цей інвестор втратив можливість керувати своєю інвестицією, чи цей інвестор втратив можливість отримувати дивіденди від цієї інвестиції. Якщо «так», то наступає страховий випадок, включається ЕКА і йдуть страхові виплати», – повідомив Денис Гарасюта.

Цей вид страхування може розблокувати інвестиції на прифронтовій території. «Страхування інвестицій від воєнних ризиків може розблокувати кейси, які зараз в банках заблоковані через те, що вони знаходяться на території, щодо якої стоїть ризик-блок», – пояснив він.

Тарифікація послуги ще не затверджена. «Чим ближче це буде до лінії фронту, тим ставка страхування буде вище. У нас не буде обмеження по регіонам – ми будемо працювати з усіма кейсами», – сказав Денис Гарасюта. Як приклад, він навів, що ЕКА «вже має кейси в Запоріжжі, але не має в Чернігові».

Джерело: FinClub

Еще новости в разделе "ВОЙНА В Украине"