Политика Виборча стратегія Порошенка та невдоволення однопартійців Кличка

2014-04-11 09:50

У середу виборчий штаб Петра Порошенка представив свою структуру. Серед 20 керівників виборчих штабів немає жодної одіозної фігури, про які писали в пресі напередодні.

По суті, в такий спосіб штаб кандидата намагається впоратися з тим негативом у пресі, який вилився минулого тижня через появу інформації про зустріч у Відні з Фірташем і співпрацю з такими особами, як Андрій Деркач.

Тому в середу керівник штабу Петра Порошенка Віталій Ковальчук представив абсолютно нейтральних кандидатів. Щоправда, це не відміняє того, що за їхніми спинами працюватимуть зовсім інші люди.

Публічні люди Порошенка

Як повідомив на прес-конференції Ковальчук, за виборчу стратегію відповідатиме Ігор Гринів, юридичним напрямом керуватиме міністр юстиції часів Ющенка Роман Зварич, організаційно-польовою роботою займатиметься Володимир Куренной, міжнародним напрямом – експерт Центру Разумкова Валерій Чалий, інформаційним – незмінна прес-секретар Порошенка Ірина Фріз.

Серед керівників штабів можна виділити кілька умовних груп: квота УДАРу - люди, з якими Порошенко працював по бізнесу, давні знайомі- вихідці з "Нашої України" та представники вже розпущеної партії "Фронт змін".

"Усе щодо керівників вирішувалося в останні дні. УДАР отримав 6 чи 7 керівників штабів, 3-4 особи нейтральні, решта - люди Порошенка", - пояснив перед презентацією УДАРівець Ростислав Павленко.

Депутати від УДАРу офіційно очолять штаби Порошенка в Києві (Ірина Геращенко), на Полтавщині (Тарас Кутовий), Тернопільщині (Ігор Побер), Рівненщині (Віталій Чугунніков). На Сумщині штаб Порошенка очолив голова місцевого осередку УДАРу Сергій Лихман, а на Чернігівщині - його колега Олександр Яковенко.

У Запоріжжі цю місію поклали на Олексія Кравчуна, який очолює групу компаній "Прогрес" і дружить із горілчаним магнатом Євгеном Черняком. А зважаючи на дружбу Черняка і Кличка, співрозмовники INSIDER вважають, що Кравчуна теж можна зарахувати до квоти УДАРу.

Ще частину штабів очолили вихідці з "Нашої України", з якими Порошенко знайомий уже десяток років. Так, на Харківщині керівником призначили Володимира Філенка, який займався цією областю в "Нашій Україні", Івано-Франківську віддали екс-депутатові Анатолію Матвієнку, Чернівецьку — колишньому губернатору Володимирові Кулішу, який тоді був зобов'язаний своїм призначенням Порошенку і досі входить до "Нашої України".

Штабом на Київщині керуватиме депутат від "Батьківщини" Володимир Ар'єв, який багато років працював журналістом на "5 каналі" Порошенка і якому мільярдер допомагав під час останньої парламентської кампанії.

Цікаво, що ще тиждень тому представники деяких націонал-патріотичних сил казали, що готові віддати Порошенку свої осередки в безкоштовне користування, але не можуть вийти з ним на зв'язок.

Набагато більшу квоту, ніж навіть УДАР, у керівництві штабів отримали люди, які є вихідцями з уже розпущеної партії "Фронт змін". На Житомирщині кампанією Порошенка займатиметься депутат фракції "Батьківщина", "фронтовик" Геннадій Зубко.

У Кіровоградській області цю місію довірили головлікару обласного онкодиспансеру Костянтину Яриничу, який також був членом екс-партії Арсенія Яценюка. На Львівщині штаб замість раніше озвученого Михайла Хміля очолить іще один "фронтовик", депутат облради Олег Мандюк. На Херсонщині кампанію очолить депутат облради Роман Романов. А на Хмельниччині цю місію довірили власникові автомобільної компанії "Поділля-інвест", депутату облради від ФЗ Михайлові Гвоздьову.

Керівники лише трьох штабів входять до найближчого оточення Петра Порошенка. Це - керівник "Богдану" Олег Свинарчук, який очолить штаб на Черкащині. На рідній для кандидата Вінничині штаб віддали депутатові Григорію Заболотному, а на Волині штабом керуватиме директор місцевого автозаводу Володимир Гунчик.

Керівників штабів у Одеській, Миколаївській, Луганській, Закарпатській і Дніпропетровській областях досі не призначено. За словами одного зі співробітників штабу Порошенка, причиною цього є позиція Віталія Кличка, який вимагає розширити свою квоту.

На Донеччині штаб очолить кандидат у депутати Артур Герасимов, який в інтернеті постійно фігурує поряд із прізвищем Сергія Шахова. Як відомо, тиждень тому видання писало, що саме авторові донецьких виборчих пірамід довірять кампанію Порошенка на Сході, але після численних скандалів це прізвище вирішили сховати.

На прес-конференції в середу Віталій Ковальчук заявив, що ні Шахова, ні Андрія Деркача не буде в команді Порошенка.

Аналогічні запевнення дав керівник медіа-кампанії шоколадного мільярдера Юрій Стець у розмові з Лілією Григорович.

- Я вам клянуся, що ніякого Деркача не буде. Якщо там будуть одіозні особи, я сам піду, - запевнив Стець свою екс-колегу, яка дуже переймалася долею Сумщини.

Попри все, це не заважає Андрію Деркачу в останні два дні постійно супроводжувати Петра Порошенка в парламенті.

Так само, як другий день біля кандидата ходить екс-"регіонал" Олександр Оніщенко. Його та Порошенка навіть бачили у вівторок у ресторані на Пилипа Орлика.

А в сесійній залі та кулуарах за Порошенком в'ється одночасно щонайменше 5-7 депутатів, які намагаються з ним про щось поговорити.

Одразу два співрозмовники видання в штабі Порошенка підтвердили, що в ньому збережеться та ж структура, про яку говорили раніше: буде публічний керівник і тіньовий.

Удар по Кличку

Допоки Віталій Ковальчук займається штабом Порошенка, Віталій Кличко проводить зустрічі з депутатами власної фракції, де намагається зрозуміти їхні настрої і заспокоїти.

Відмова Кличка від балотування дуже роздратувала частину його однопартійців, адже багато хто прийшов в УДАР із розрахунком на президентські перспективи лідера партії.

Про відмову балотуватися більшість фракції дізналася лише позаминулої п'ятниці, напередодні з'їзду, коли Віталій Ковальчук провів зустріч із головами обласних штабів.

"Віталій особисто мені пояснив свою відмову тим, що раніше його опонентом був Янукович. І в цій парадигмі він міг виграти - людям імпонував образ сильного борця, який міг здолати це зло. Але зараз ситуація змінилася, і запити в суспільства інші, яким більше відповідає Порошенко", - розповів Павло Різаненко.

Але навіть приймаючи такі доводи УДАРівці вважають, що відмова від президентської гонки дуже сильно вдарить по перспективах їх політичної сили. Вони побоюються, що в майбутньому при злитті УДАРу і "Солідарності" може повторитися та сама історія, що і з "Батьківщиною " і "Фронтом змін", коли одна сила припинить існування.

"Якщо партія не може запропонувати свого кандидата в президенти - це вірна ознака відходу з політичної арени. Він міг не виграти, а бути другим або третім. Але все одно опоненти змушені були б із ним рахуватися, в тому числі під час розподілу посад. Зараз же ми не зможемо багато вимагати", - зізнався один з УДАРівців.

На сьогодні найбільше ситуацією в партії незадоволені мажоритарники та депутати групи Артура Палатного, які розраховували на посади. Деякі з незадоволених уже висунули умови: якщо їх не включать у список на майбутні вибори до парламенту і не поставлять у регіони на штаби, то вони або вийдуть із партії, або взагалі відмовляться від виборів.

Минулого тижня вони влаштували скандал через те, що, виявляється, партія мала квоти в уряді, але вони були розподілені в обхід фракції.

Водночас київських депутатів не влаштовує те, що на виборах до Київради в списки партії намагаються завести людей, які раніше працювали з Леонідом Черновецьким.

″Зараз Віталій їм пообіцяв, що особисто стежитиме, щоби цих людей не було у списках″, - заявила його прес-секретар Оксана Зінов'єва.

Щоб якось загасити невдоволення, Кличко намагається розширити свою квоту в штабах, а також запропонувати депутатам позиції у своїй мерській кампанії. Але і тут є свої проблеми. Вже другий тиждень ніхто в УДАРі не може сказати, на який термін балотується Кличко в мери - на рік чи на п'ять.

Окрім того, УДАР у середу не голосував за закон про двотурові вибори в Києві.

"Не виключено, що Кличко боїться, що в таких умовах він їх програє Лесі Оробець чи Володимирові Бондаренку, якого найближчими днями буде оголошено кандидатом "Батьківщини", - кажуть депутати фракції Тимошенко.

По материалам: theinsider.ua

 

Еще новости в разделе "Политика"