Боїнг. Довга тема Микола Голомша

2015-06-26 07:30 42982

Війна на сході України ділиться на дві частини – до збиття російськими терористами малазійського Боїнга у небі Донбаса 17 липня 2014 року і після.

До трагедії світ сприймав агресію Путіна в Україну як чергове інформаційне повідомлення в стрічці новин. Таких розборок по світу – безліч. Хтось комусь не сподобався, хтось когось образив, хтось на когось напав.

Тому і реагування Європи коливалось від занепокоєності від анексії Криму до серйозної занепокоєності подіями на Донбасі.

Падіння Боїнгу спричинило землетрус у міжнародній політиці. Від вибуху літака захитались стовпи демократії, які підтримували мир у Європі майже 70 років.

Санкції проти Росії з боку США та ЄС враз набули економічної ваги. Нідерланди розпочали власне розслідування причин трагедії. Попри спротив Кремля – недопущення експертів до місця падіння літака, намагання довести вину українських військових в трагедії, постійні інформаційні операції на міжнародному рівні, метою яких було нівелювати вину РФ у свідомості пересічних європейців, тощо, - нідерландські слідчі наполегливо йшли до своєї мети – встановлення істинного винуватця катастрофи.

Розслідування тривало майже рік. Зараз воно добігає кінця. Нідерланди проводять консультації щодо можливості започаткування міжнародного трибуналу під егідою ООН для притягнення до відповідальності винуватців катастрофи Боїнга МН-17. Це найбільш прийнятна форма притягнення до відповідальності і безпосередніх винуватців злочину, і тих, хто стояв за ними. Для Кремля міжнародний трибунал ООН, в якому відповідачем виступатиме держава Росія, набагато страшніший всіх санкцій разом взятих.

Тема катастрофи Боїнгу весь час була у фокусі уваги нідерландського суспільства. А у нас вона відсунулась терористичними подіями на сході, Іловайськими та Дебальцівськими котлами, поразками і перемогами, смертями і каліцтвами наших героїв…

Це не зовсім правильно. Вірніше, зовсім не правильно. Ми мали би провести власне розслідування. Оприлюднити в дозволених межах всі матеріали по катастрофі, особливо документацію української авіації, на яку намагалися перекласти вину путінські терористи, зафіксувати всіх осіб, які могли б бути свідками чи експертами, активно допомагати нідерландським слідчим та оперативно надавати їм здобуті докази для врахування під час розслідування. Ми чомусь повністю поклалися на нідерландців.

Ще раз наголошую, відсутність широкої публічності в ході розслідування (української частини) є нічим іншим як неповагою до суспільства.

Однак, тема Боїнга не вичерпується розслідуванням та можливим судом. Це тема зростання у світі нового масштабу терористичних загроз, неготовності країн та урядів протистояти глобальним терористам, беззахисності людини перед технологічним і інфраструктурним тероризмом… Це тема нових загроз планеті, які походять від держав-терористів, а не якихось тривіальних терористичних банд. Це тема переформатування міжнародних безпекових систем.

Це довга тема відповідальності нинішньої людини перед майбутнім – своїм і своїх нащадків.

Еще блоги