ШОС та БРІКС Микола Голомша

2015-07-08 17:01 37692

«Захід є захід, схід є схід. І їм не зійтися довіку» - так писав понад століття тому Ред’ярд Кіплінг. І, дійсно, в ті часи це були настільки діаметральні світи, що аж ніяк не могли поєднатися навіть у свідомості.

Однак часи змінюються. Відстані стають коротшими. Поєднання у свідомості раніше незспівставного стає буденністю.

 Завтра в місті Уфа, столиці Башкорстану, одній із російських провінцій, розпочнуть роботу одразу два міжнародні саміти – ШОС і БРІКС. Звело їх докупи головування Росії в обох організаціях одночасно.

 І хоча створювались ці організації, зокрема, для вирішення регіональних проблем, тема світового порядку не омине їхньої уваги. Вже заявлено, що на порядку денному стоїть розгляд ситуації в Україні, Греції та терористичній Ісламській державі.

 Поза сумнівом, що Путін намагатиметься протягнути в результативній частині своє бачення розвитку подій в окреслених державах. Але якщо навіть йому це повністю не вдасться, закласти свою публічно-комунікаційну матрицю на події у світі він намагатиметься досить наполегливо і системно - через свою комунікаційно-контентну та дипломатичну воєнщину.

Уже тривалий час Кремль виношує ідеї щодо створення ефективного колективного міжнародного об’єднання, яке б протиставило себе США і його союзникам. Бути геополітичним гравцем першої п’ятірки для Путіна особисто важливіше таких речей як економічний розвиток держави чи зростання соціального добробуту росіян.

 В даному випадку зірки зійшлися – Росія приймає своїх партнерів по ШОСу і БРІКСу як господиня. До того ж, досягнуто попередніх домовленостей щодо розширення Шанхайської організації співробітництва, яка включає на сьогодні Росію, Китай, Казахстан, Киргизію, Таджикистан і Узбекистан. Із числа спостерігачів - Монголії, Індії, Ірану, Пакистану і Афганістану - Пакистан та Індія подали офіційні заявки на вступ до ШОС ще у вересні минулого року.

 Тому не виключено, що Кремль постарається «приємно» здивувати Вашингтон і Брюсель. Наприклад, якщо буде заявлено (нехай і опосередковано) про створення антизахідного альянсу в Азії. До цієї мети Росія вже наближалась у попередні роки, намагаючись залучити, найперше, Китай. Тоді не вийшло. Чи забракло грошей у Кремля, чи бажання у Пекіна.

 Однак перспектива залишається….

Еще блоги