Волонтерство: Український стандарт Микола Голомша

2015-12-05 08:00 42959

 

Сьогодні - міжнародний день добровольців. Волонтерів як частіше їх звуть. Явище в світі звичне (власне, тому і з’явилось узаконене ООН свято). Тисячі добровольців щороку спрямовують свої зусилля на допомогу тим, хто цього потребує в усіх куточках планети.

Але в Україні волонтерство отримало зовсім нову якість. Коли доля країни висіла на волосинці, коли армія боялась стріляти у ворога, тому що її цьому не вчили, коли силові структури, міліція передусім, на Донбасі масово мігрувала в так звану новоросію, на захист Батьківщини стали саме добровольці. Добровольчі батальйони майже без зброї і без будь-якого законодавчого підгрунтя, тактичного вишколу, оперативного злагодження, лише за покликом серця вступили в бій з гібридно-месіанським агресором. Десятки тисяч наших громадян по всій Україні кинулись допомагати бійцям на фронті. Одяг, взуття, їжа, питна вода — ось перший перелік наданої допомоги. Потім все стало набагато серйозніше. На перераховані або принесені до волонтерських офісів кошти — від кількох гривень з пенсії до десятків тисяч доларів заможних людей — закупалися автомобілі і ліки, каски, бронежилети і тепловізори, робилися ремонти бронетехніки і направлялися на лікування за кордон поранені герої.

На жаль, потреба у забезпеченні наших хлопців на фронті тепер, через півтора року ведення бойових дій з терористичними путінськими військами, не набагато зменшилась. Наприклад, є нагальна потреба в тепловізорах. Потрібні сучасні джгути, від якості яких напряму залежить життя бійців. Потрібно ще багато чого, щоб мали забезпечити Міноборони, МВС і інші структури безпекового сектору держави, але які цього зробити так і не спромоглися. Тому волонтери продовжують свою нелегку місію, навіть попри зниження рівня активності громадян і зменшення надходжень на волонтерські рахунки.

На цьому фоні досить дивно (якщо не сказати більше) виглядає інформація про те, що міністерство оборони не зуміло реалізувати виділений на цей рік бюджет. Наприклад, на закупівлю квартир заплановано було 1 млрд 140 млн гривень. Освоєно наразі лише 120 мільйонів. Парадокс? Навряд чи. За цим, очевидно, стоїть щось більше. Можливо, і корупційна складова великих фінансових потоків.

Подібна ситуація не лише із закупівлею квартир. Але це тема іншої розмови. А поки що саме волонтерам доводиться закривати проріхи не лише в забезпеченні наших вояків на фронті, але й недолугість високих керівників.

Волонтерам бажаю одного — не здаватися. Перемагають сильні.

Еще блоги