Найбільш вірогідні цілі терористичних атак - як вижити у епіцентрі подій Наталия Белоус

2017-11-01 15:51 114938

Серія вибухів, перестрілок, підпалів і навмисних вбивств, які сталися в останні роки, буквально сколихнули всю країну. Горіли військові склади, вибухали автомобілі в Києві, Маріуполі та Одесі. Загинули українські спецназівці, стріляли в бізнесменів і воїнів АТО. Часто ЗМІ повідомляють про теракт в тому чи іншому місті. Що ж відбувається: за класичною схемою криміналітет підняв голову під час війни, або тероризм все ж є справою рук нашого головного ворога - Росії? Розгляд залишимо для правоохоронних органів, а я хотіла б закцентувати увагу на іншому, саме: Як захистити українців від тероризму?

Згідно з даними The Institute for Economics and Peace станом на 2016 рік Україна посіла 11 місце в світі за рівнем теракту серед опитаних 163 країн. І хто міг подумати, що досить мирна держава перетвориться на пекло перестрілок і розборок. Вітчизняна статистика демонструє, що за останні 3 роки зафіксовано 4600 терактів. У 2014 році за даними Генеральної прокуратури України зареєстровано 1515 злочинів за статтею 258 Кримінального кодексу України, тобто, терактів. Зокрема, 487 з них - за створення терористичних груп, ще 60 - за фінансування тероризму. У 2015 році загальна кількість зафіксованих злочинів, пов'язаних з тероризмом, дещо знизилася. Налічується 1305 випадків. Однак, кількість справ за створення терористичних груп зросла до 887, а за фінансування тероризму - 184 виробництва. Але найбільше злочинів, пов'язаних з тероризмом, зафіксовано в Україні в 2016 році. Всього в 2016 році відкрито 1 865 справ: за створення терористичних груп - 391, а за фінансування тероризму - 84.

Дані сумні цифри і низький рівень покарання злочинців виступає роздумами, що потрібно цінувати кожну мить свого життя і життя оточуючих. Головне - це в будь-який незрозумілій ситуації не сіяти паніку, адже зайві хвилювання ще нікому не пішли на користь.

На мій погляд, в Україні відсутня потужна інформаційна кампанія про те, як громадяни повинні поводити себе під час мітингів, терактів та інших масових заходів. Міністерство внутрішніх справ і Міністерство інформаційної політики можуть в силу своєї компетенції створити на доступній мові відеоролики, брошури та іншу візуальну продукцію, яка хоч трохи людей навчить, як себе захистити, приведе до думки, що не потрібно брати участь в платних терактах або подібних акціях, щоб за копійки когось вбити, адже ніхто не знає, що завтра може статися з ним і його родичами, поки ця людина виконує замовлення по усуненню неугодних.

А тепер я хочу нагадати читачам про правила, які дають спецслужби.

Як поводитися під час вибуху і теракту?

Найбільш вірогідними цілями терористичних атак є місця масового перебування людей та об’єкти підвищеної небезпеки. Типовою зброєю терористів є використання замаскованих вибухових пристроїв.

 Терористи намагаються розмістити вибухові пристрої у найбільш уразливих місцях, де зможуть завдати найбільшої шкоди населенню.

До таких місць належать: автомобілі; адміністративні та житлові будинки; урни для сміття; місця масового перебування людей (фестивалі, ярмарки, базари, супермаркети, підземні переходи тощо); громадський транспорт; об’єкти підвищеної небезпеки тощо.

В окремих випадках вибуховий пристрій може бути замаскований у поштових посиланнях (посилки, конверти), букетах квітів, подарунках тощо».

З метою попередження вибуху та встановлення наявності вибу­хового пристрою необхідно: бути уважними та звертати увагу на покинуті речі (валізи, сумки, пакунки, парасольки тощо); звернути увагу на ділянки свіжоскопаної землі, свіжопоштукату- реної або свіжопофарбованої стіни будівлі; не приймати від незнайомих осіб подарунки, квіти, поштові по­силання; користуючись громадським транспортом, не погоджуватись на пропозиції супроводжувати речі невідомої особи (зокрема, про­відників, стюардів, контролерів).

При виявленні вибухового пристрою, боєприпасів або підо­зрілої речі слід: зберігати спокій; негайно припинити всі роботи в районі виявлення вибухоне­безпечного предмета, відвести на максимальну відстань усіх людей, які знаходились поблизу; негайно повідомити про знахідку представників міліції, охо­рони, аварійно-рятувальних служб або зателефонувати за номерами 101, 102; не  палити поблизу знайденого предмета; не користуватись запальничками та іншими джерелами від­критого вогню; не торкатись підозрілого предмета руками або іншими пред­метами;  не намагатися переміщувати вибуховий пристрій (підозрілий предмет) або змінювати його положення; залишити місце, де виявлено підозрілий предмет, при мож­ливості позначити та огородити його, організувати його охо­рону на безпечній відстані.

Безпечна відстань становить: для ручної гранати — не менше ніж 200 метрів; для тротилової шашки — не менше ніж 50 метрів; для валізи з вибухівкою — не менше ніж 230 метрів; для легкового автомобіля з вибухівкою — не менше ніж 460 метрів; для мікроавтобуса з вибухівкою — не менше ніж 920 метрів.

Евакуація

Під час оголошеної евакуації з будинку необхідно зберігати спокій та чітко виконувати отримані інструкції. Із собою треба взяти документи, гроші, цінності та найнеобхідніші ліки. Виходячи з офісного або вироб­ничого приміщення, слід вимкнути в ньому всі електроприлади та освіт­лення, закрити вікна, знеструмити обладнання, перекрити воду та газ. Залишаючи приміщення, не забудьте допомогти вийти літнім та важ­кохворим людям, а також дітям.

Як поводитись у натовпі

У випадку надзвичайної ситуації на вулиці треба уникати великих скуп­чень людей.

 Якщо натовп суне на вас вулицею, слід використати будь-яку можли­вість уникнути поглинання натовпом: влізти на якесь підвищення (дерево, лавку, тумбу, стовп, реклам­ний щит); сховатись у під’їзді, підворітті, магазині, в ніші будинку.

Якщо ж ви опинились у натовпі, не намагайтеся негайно вийти з нього. Слід рухатися у тому ж напрямку, що й натовп, поступово просуваючись до його краю. При цьому треба зігнути руки у ліктях на рівні грудей та розсунути їх, звільняючи від тиску грудну клітку; варто позбутися сумки на ремені, шарфа (хустини) на шиї. Перебуваючи в натовпі, який рухається, дуже важливо встояти на ногах. Якщо ж ви впали, намагайтесь одразу встати на ноги, не опираючись на руки, а якщо це неможливо, потрібно згорнутись клубком і захистити голову передпліччями, поклавши долоні на потилицю. І ще два зауваження. В натовпі не ризикуйте висловлювати невдо­волення його діями — це небезпечно! Нарешті, не можна піддаватися паніці, яка охопила натовп.

Вибух

У разі вибуху у вашому або сусідньому приміщенні необхідно: негайно повідомити телефоном про подію правоохоронні (тел. 102 аварійно-рятувальні (тел. 101) та медичні (тел. 103) служби; у разі можливості та наявності необхідних знань і навичок надати домедичну допомогу постраждалим; відкрити вікна і двері для провітрювання, оскільки продукти ви­буху містять отруйні та шкідливі компоненти; дочекатись прибуття представників правоохоронних органів (аварійно-рятувальних служб) та надалі діяти за їх вказівками.

 Якщо в результаті вибуху важким предметом притиснуло будь-яку частину тіла, необхідно: масажувати її для підтримання циркуляції крові; намагатись перебувати якомога довше при свідомості (читанні вірші, співати пісні тощо); подавати сигнали про допомогу всіма доступними засобами (голосом, мобільним телефоном, стук:- том по стінах, перекриттях і металевих предметах).

Хімічна (біологічна) атака

В окремих випадках терористи використовують вибуховий пристрій у поєднанні з ємністю з хімічно або біологічно небезпечною речовиною: Хімічно та біологічно небезпечні речовини можуть також розповсюджуватись без допомоги вибухового пристрою (аерозольним шляхами, через речі масового використання тощо).

Ознаки хімічної (біологічної) атаки:

  • раптова поява хмари або різкого стороннього запаху;
  • виникнення ознак нездужання (запаморочення, нудоти, фізичної слабкості, задухи тощо).

При виявленні хімічної (біологічної) атаки необхідно негайно залишити місце забруднення, орієнтуючись на погодні умови. При цьому органи дихання слід прикрити хустинкою, шарфом, змоченими водою, одяг застібнути, обличчя закрити. Після виходу з місця зараження треба негайно звернутись до медичного закладу.

Терористичний акт

Якщо ви опинились у будинку (приміщенні, території), захопленому терористами, але не були ними знайдені, необхідно:

  • зберігати спокій та намагатись уникнути контакту з терористами; як можна тихіше повідомити правоохоронні органи про терорис­тичну атаку, а також про своє місцезнаходження;
  • не курити;
  • не наближатись до дверей та вікон;
  • чітко виконувати інструкції та команди правоохоронців;
  • сховати свої документи та візитні картки.

Почувши про початок антитерористичної операції (стрільба, вибухи), необхідно:

  • лягти на підлогу обличчям вниз, поклавши руки долонями на по­тилицю;
  • виконувати команди співробітників антитерористичного підроз­ділу, уникаючи різких рухів.
  • У разі захоплення терористами як заручника необхідно:
  • не провокувати своїми діями терористів на насильницькі дії (уни­кати різких рухів, шуму тощо);
  • на вимогу терористів негайно віддати їм особисті речі;
  • не реагувати на провокаційні дії терористів;
  • не дивитись терористам в очі;
  • не вживати алкоголю;
  • не чинити опір озброєним терористам, що може призвести до численних людських втрат.

Українці будьте розумні та бережіть себе!

 

Наталія Білоус

політичний експерт

Еще блоги