Детали Кримінал на чолі з Корбаном має доступ до бюджета Дніпра: розслідування естонського журналіста оприлюднене в Брюсселі

2018-10-02 12:58

Перемоги в тендерах, які оголошує Дніпровська міська рада, часто здобувають компанії які близькі до чинної влади міста, та які контролюються особами з кримінальним минулим. Про це у своєму фільмі-розслідуванні «Битва за Дніпро» розповідає естонський журналіст Кристер Паріс. Днями фільм презентували в Брюсселі.

«Політична ситуація в Україні – це суміш корупційних скандалів, зловживань правоохоронних органів й переплетення особистих бізнес-інтересів. Мер Філатов з гордістю розповідає, як на його друга Геннадія Корбана порушили кримінальну справу - за викрадення людей, але не визнали винним. Прихильники Корбана стверджують, що причиною того переслідування був конфлікт із чинним президентом Петром Порошенком. Але з поверненням самого Корбана до України, незалежні активісти б’ють на сполох: самопроголошені рятівники Дніпра використовують місто виключно для особистого збагачення», - розповідає К.Паріс.

Під час роботи на фільмом естонський журналіст поспілкувався з активістом Денисом Селіним. Дніпрянин відслідковує міські закупівлі, тому прямо каже – частину бюджету «освоюють» фірми, які прямо чи опосередковано контролює бізнесмен Геннадій Корбан, друг мера Дніпра Бориса Філатова та колишній заступник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Ігоря Коломойського.

«Коли ми почали досліджувати куди йдуть кошти від ремонту вулиці Курчатова, щоб ви розуміли це десь 120 мільйонів гривень за відрізок 2 кілометри. Не досить довгий відрізок і як на мене сума завищена. То тоді ми побачили, що субпідрядними організаціями виступають фірми близькі до Геннадія Корбана. Ситуація досить неоднозначна. Коли ми в документах чітко бачимо спорідненість фірм учасників, спорідненість документів і так далі, тому я вважаю, що великі тендери в нашому місті проходять досить непрозоро і в них зацікавлені конкретні особи», зазначив Денис Селін, заступник голови правління ГО «Платформа Громадський Контроль».

Також у фільмі естонського журналіста є інформація про два відкритих проти Геннадія Корбана кримінальних провадження. Перше - № 12014040670002852 від 15 серпня 2014 року за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення: «Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем», «Незаконне заволодіння транспортним засобом», «Захоплення представника влади або працівника правоохоронного органу як заручника». Друге - № 42017000000004294 від 17 листопада 2017 за фактами: «Створення суб'єктів підприємницької діяльності з метою прикриття незаконної діяльності»; «Легалізація доходів, отриманих злочинним шляхом»; «Підробка документів ряду суб'єктів підприємницької діяльності з метою прикриття незаконної діяльності».

Зазначимо, що ще раніше, 23 березня 2016 року Геннадій Корбан визнав свою провину і рішенням суду був засуджений до 1,5 років в'язниці умовно за викрадення депутата Верховної Ради України, колишнього голови Державного агентства земельних ресурсів Сергія Рудика (ст. 349 КК України).

Еще по теме

Еще новости в разделе "Детали"