Экономика документ Перед банкрутством банків ВАБ та Фінансова ініціатива, власник вивів 4 мільярди вкладів

2017-05-25 11:13

Компанії колишнього власника «VAB банку» Олега Бахматюка та його менеджерів винні банку за кредитними договорами щонайменше понад три мільярди гривень. Другий банк цього ж власника,  «Фінансова Ініціатива», видав аналогічних позик щонайменше на мільярд. Про це стало відомо з Судового реєстру та Реєстру речових прав на нерухоме майно.

Зокрема, із судових справ відомо щонайменше про 3,29 млрд грн., які за кредитними договорами винні «VAB банку» компанії або самого Олега Бахматюка, або його менеджерів. Ось деякі з них:

1) ТОВ «Стар-Майстер» (354 млн. грн.) І на момент кредиту й зараз – через ланцюжок ТОВ «Гадяцький М'ясокомбінат» – ТОВ «Агро Альфа» - ТОВ «АгріАльфа» - належить «УкрЛендФармінгу» Бахматюка.

2) ПАТ «Залізничник» (938 млн. грн.). Позичала гроші під керівництвом менеджерів Бахматюка – на момент позики фірма була «ПАТкою», де голова і два члени наглядової ради (Олег Солощук , Надія Громико, Андрій Дзундза) були з його фірми ТОВ «Станіславська торгова компанія» («СТК»). Наразі «Залізничник» ліквідований, але його правонаступником вже офіційно значиться той самий «СТК», а кінцевим бенефіціаром – Бахматюк.

3)  ТОВ «Ледер Плюс ЛТД» (438 млн грн.). Раніше її власником було ТОВ «Зернотрейд», воно  належало Олегу Василишину – людина з таким ПІБ очолює  ТОВ «Бон-Ексім», одну з фірм групи «УкрЛендФармінгу» Бахматюка. Коли «Ледер» брала кредит у VAB – її на якийсь час переписали на 25-річного Антона Філімоненка, людина з таким ПІБ відома як топ-менеджер «УкрЛендФармінгу». Після кредиту знову новий власник – Володимир Симотюк, директор ПАТ «ПіК» (теж з «УкрЛендФармінгу»).

4) ТОВ «Україна – Агроінвест» (406 млн грн). Коли брала кредит, належала трьом працівникам Бахматюка. Наталія Костиркіна -  член Наглядової Ради ПАТ «Октябрь» і

ПАТ «Ритм» (обидві «УкрЛендФармінг»).  Ярослав Шульган - член Ревізійної комісії другої зі згаданих фірм. Андрій Столпников – директор ТОВ «Укрпродзерно», що належало вже знайомому нам «Зернотрейду». Наразі ж ще один співвласник – кіпрська компанія «Екстрар Холдінг Лімітед», її бенефіціаром в ЄДРі значиться Богдан Прокоса, Голова наглядової ради ПАТ «Авангард».

Щодо «Фінансової ініціативи», то дані про її позики менеджерам і партнерам Бахматюка відслідковуються через іпотеки, накладені банком при посвідченні кредитних договорів.  Наприклад, одна з іпотек була накладена за кредитним портфелем у 946 млн грн., сформованим з позик трьох компаній (зі строком погашення до кінця 2018 р.):

1) ТОВ «ІнвестАгроГруп», заснована Романом Яремчуком – юристом «СТК» і директором вже відомого на «Залізничника», не віддає мільярд боргу банку VAB. Пізніше «ІнвестАгроГруп» переписали на Тараса Прокопика, також юриста «СТК», а також партнера Бахматюка  по м’ясному бізнесу (мають спільну фірму ТОВ «Сарним’ясопром»).

2) ПП «ГазПостач», це партнер Бахматюка по агробізнесу. Фірма виступила співзасновником ТОВ «Агромаш-Захід» разом із «Авангардко інвестментс паблік лімітед». Окрім того, фірма прописалася в центральному офісі самого банку в Києві, по вул.Щорса 7/9.

3) ТОВ «М'ясопродінвест», була створена структурами з орбіти Бахматюка – вже згаданою вище фірмою «Зернотрейд», пізніше переоформлена на Юлію Петрову, котра була членом Наглядради ПАТ «Долинський Птахоомбінат» (власник – «Укрлендфармінг»). Наразі  співвласником вписана вже описана вище офшорна компанія «Екстрар» Боглана Прокоси. Згідно з даними реєстру обтяжень, в заставу під ці кредити було оформлене майно фірми ПАТ «Стебницьке гірничо-хімічне підприємство «Полімінерал». Станом на іпотечний договір фірма належала «Укрлендфармінгу», наразі структуру власності змінили, однак через ланцюжок (ТОВ «Зорема Вест» і ПАТ «Дакор Вест») кінцевим бенефіціаром лишається – Олег Бахматюк.

 

.

Довідка:

Олег Бахматюк – власник групи компаній «Укрлендфармін» та агрохолдингу «АвангардКо». У 2015 р. Forbes оцінював йог остатки у $597 млн, у 2016 р. - $138 млн.

Банк «VAB» був викуплений Бахматюком у 2011 р. В жовтні 2014 р. НБУ прийняв рішення про зарахування його до категорії проблемних, у листопаді – неплатоспроможних, а в березні 2015 р. НБУ відкликав ліцензію банку і оголосив про його ліквідацію. Офіційне пояснення НБУ: банк надав План фінансового оздоровлення, який передбачав фінансову підтримку з боку акціонерів банку у визначені строки, проте пропозиції власників щодо збільшення капіталу банку виявилися недостатніми для підтримання його платоспроможності. Таким чином, акціонери не надавали реальної фінансової підтримки банку. ФГВФО уже виплатив вкладникам банку 6,58 млрд грн.

Банк «Фінансова Ініціатива» був заснований Бахматюком у 2004 р. У червня 2015 року рішенням Правління Національного банку України віднесено до категорії неплатоспроможних. Офіційнепояснення НБУ: незважаючи на всі зусилля зі стабілізації, зокрема докапіталізацію банку власником істотної участі, зупинити відплив коштів і відновити платоспроможність в умовах поточної фінансової кризи не вдалося, зокрема «ФІ» не виконувала зобов’язання перед самим НБУ за кредитами рефінансування, і н повертала кошти клієнтам. ФГВФО уже виплатив вкладникам банку 3,35 млрд грн. Ліквідація банку наразі заморожена через судовий позов кіпрської фірми «Perusta Constructions LTD», яка вимагає визнати її переможцем конкурсу щодо відбору інвесторів для викупу банку. При цьому фірму «Perusta» в судах представляють два юристи зі структур Олега Бахматюка.

 

Еще по теме

Еще новости в разделе "Экономика"