Детали «Україна і Китай мають міцні і стабільні відносини, які не вимірюються часом» - директор «Тянься Лінк»

2016-11-10 13:34

 За результатами Першого українського форуму Шовкового шляху, котрий відбувся у Києві 7 листопада, підписано Меморандум про співробітництво між Центром сучасного Китаю «Тянься Лінк» та Міжнародною торговельною палатою Шовкового Шляху (SRCIC).

В коментарі «Ізвестіям в Україні» директор «Тянься Лінк» Сергій БУР’ЯН розповів про очолюваний ним Центр, а також про  подальші плани розвитку співробітництва з SRCIC

 - Центр сучасного Китаю «ТяньсяЛінк» це компанія, яка займається обробкою інформації про події у сфері українсько-китайського співробітництва. Крім формування інформаційного та аналітичного контенту, який періодично розміщується на сайті www.tianxia.link, Центр сприяє проведенню заходів, які об’єднують фахівців різних галузей, в першу чергу, експертів, науковців, кореспондентів, а також учасників українсько-китайської взаємодії, з метою проведення конференцій, форумів, круглих столів, бесід, ділових зустрічей з питань розвитку відносин між Україною і КНР.

Головними напрямками діяльності Центру сучасного Китаю «ТяньсяЛінк» є вивчення та висвітлення подій у українсько-китайських відносинах, кроків України у напрямку приєднання до міжнародного формату «16+1», куди входять Китай і країни Центральної та Східної Європи, а також стану просування проектів України в рамках запропонованої в 2013 році Головою КНР Сі Цзіньпіном міжнародної ініціативи «Один пояс, один шлях».

Коментуючи виступи учасників Форуму, погоджуюсь з тим, що Україна і Китай мають міцні і стабільні відносини, які не вимірюються часом, що минув з дня встановлення дипломатичних відносин між Україною і КНР (4 січня 1992 року). Можна згадати й такий історичний факт, що Пекінську Духовну Місію, у китайській столиці династії Цінь, в період з 1715 по 1808 роки, очолювали саме вихідці з України (вихованці Київської духовної Академії), а за часів СРСР , значна кількість українських громадян брала участь у проектахдопомоги становлення КНР, як молодої держави Азії (у 50-х роках минулого століття). Засвідчую, що сподівання посла КНР в Україні, пана Ду Вея, щодо необхідності покращення умов здійснення двосторонньої взаємодії на всіх рівнях, знайшли відгук і в словах Ірини Геращенко, про доцільність поступової лібералізаціївізового режиму з КНР, і виступі Дмитра Шимківа, про те, що двосторонні відносини між Україною і КНР мають знову почати рухатись у напрямку потужного розвитку, а також у виступах інших учасників Форуму, які висвітлювали стан справ, а головне, шляхи подальшого розвитку відносин між Україною і КНР.

Запам’ятався виступ міністра культури України Євгена Нищука, який сказав дуже важливу річ про те, що довіра між народами зароджується саме в тонкій природі творів митців. Здається, що це слушне зауваження, враховуючи той негативний вплив, який українсько-китайські відносини отримали з сфери ділового співробітництва. Невиконання або проблемність деяких двосторонніх проектів, фактично, призупинила розвиток двосторонніх відносин. Тому, у ситуації, що склалася, крім роботи на державному рівні, напевно, треба шукати також і резервні інструменти двостороннього розвитку. Здається, що саме такі інструменти намагається поширювати SRCIC, головною метою якої є просування можливостей, інвестування в потенціал, розповсюдження інформації про здобутки і потреби країн проходження Нового Шовкового шляху. Про сприяння SRCIC у виконанні зазначеної мети і йдеться у Меморандумі про співробітництво між Центром сучасного Китаю «ТяньсяЛінк» і Міжнародною Торгівельною Палатою Шовкового Шляху.

Приємно відзначити, що співорганізатор Форуму – громадська організація Silk Link, користується підтримкою Верховної Ради України, Кабінету міністрів України, посольств України в КНР та КНР в Україні, а також «Українського дому» у Пекіні. Silk Link вже зарекомендувала себе і як енергійний учасник українсько-китайських відносин і як потужний генератор ідей розвитку сучасної повістки дня двостороннього співробітництва.

Центр сучасного Китаю «ТяньсяЛінк» має надію, що може бути корисним для будь-якої установи чи особи, яка бажає діяти у сфері українсько-китайських відносин.

 Коментар взяв Ігор Шевирєв.

 

Еще по теме

Еще новости в разделе "Детали"