ІДІЛ як інструмент світового тероризму Микола Голомша

2015-07-02 07:30 45332

Терористичне угруповання «Ісламська держава» створює середовище вимір особливого тотального режиму абсолютного страху не лише на контрольованій території Іраку і Сирії, але й по всьому глобалізованому світу. Розстріл туристів в Тунісі, скоєння геноциду проти єзидів, етноконфесійної меншини Іраку, розп’яття дітей через порушення посту, обезголовлення жінок за звинуваченням у чаклунстві – це лише кілька фантасмагоричних прикладів з безкінечної черги вбивств, тортур, зґвалтувань, сексуального рабства і вербування дітей, які здійснюють бойовики цієї терористичної організації.

Свої щупальці ІДІЛ запустив і по інших країнах. Так, сьогодні він веде бойові дії з талібами за володіння Афганістаном, нещодавно прозвучала заява ватажків терористів про прийняття присяги на вірність халіфу від своїх прихильників у Дагестані, Чечні та Інгушетії та проголошення нового вілаяту на Північному Кавказі і призначення "правителя Кавказу". За заявою прем'єр-міністра Іраку Хейдар аль-Абадаі ІДІЛ здійснює вербування до своїх лав дітей у 100 країнах світу.

У зв’язку з цим варто звернути увагу на дзвінок Путіна Обамі на минулих вихідних. Раптовість дзвінка, швидше за все, можна віднести до мультифункціонального тиску на міжнародних лідерів, який проводить Кремль для продавлювання на свою користь розвитку ситуації в Україні. Однак не обійшлось, за інсайдерською інформацією, і без обговорення терористичних дій ІДІЛ. Путін ставив питання про загрозу, яку несе ісламська держава особисто Росії. Втім, такий «хід конем» на Обаму не справив враження. І не лише тому, що вже не є секретом, що близько п’яти тисяч росіян стали під знамена ІДІЛ і воюють на його боці. А тому, що президент США чітко розуміє зв'язок між Росією і ІДІЛ, який виливається в синхронність дій мусульманських і гібридних терористів, що, поза сумнівом, вже координуються між собою.

«Путін та Ісламська держава є двома обличчями одного нового сучасного варварства, яке атакує фундаментальні цінності не лише Заходу, а й людства» - таку характеристику ситуації дав нещодавно французький учений, професор з геополітики, викладач школи бізнесу ICN Олександр Мельник.

Як не прикро констатувати, але путінська Росія перетворилась на центр світового тероризму, а ІДІЛ виступає в руках Кремля всього лиш інструментом досягнення геополітичних цілей. Гра в геополітику з намаганням досягти абсолютної домінанти у світі ще для жодного диктатора за всю історію планети не завершувалась успішно. По це пам’ятає історія. Але про це забувають диктатори.

Ще весною цього року Управління Верховного комісара ООН з прав людини опублікувало доповідь про злочини, скоєні ІДІЛ. У висновках звіту є звернення до Ради Безпеки ООН з проханням притягнути злочинців Ісламської Держави до кримінальної відповідальності міжнародних судових інстанцій. Сьогодні до цього звернення слід додати нового фігуранта – очільника держави-терориста Володимира Путіна.

Еще блоги