Час віддавати борги. Конгрес довжиною в 2 роки Микола Голомша

2015-07-15 07:30 57141

У столиці Туреччини Анкарі 31 липня - 2 серпня відбудеться II Всесвітній конгрес кримських татар. Для ЗМІ вже оголошено акредитацію. Очікується, що на захід прибудуть представники громадських, творчих, політичних організацій та рухів кримськотатарського народу з багатьох країн. Тут варто повернутись на кілька років назад і згадати, що на I Всесвітній конгрес, який проходив у Бахчисараї у 2009 році, прибули делегати 160 кримськотатарських громадсько-політичних організацій з 12 країн. Серед основних питань, які розглядалися на конгресі – консолідація кримських татар, збереження своєї етнічної ідентичності, відродження кримськотатарської мови і культури.

Тоді це викликало великий міжнародний резонанс. На жаль, в Україні конгрес сприймався як рядовий, містечковий захід. Більше того, і до цього, і в подальшому держава не стала звертати достатньо уваги на проблеми кримськотатарського народу. А з приходом до влади Януковича і його команди на них став чинитися цілеспрямований тиск. Достатньо згадати як тодішній керівник кримської міліції, а згодом і уряду генерал А. Могильов зневажливо відгукувався про кримських татар та давав команду на погроми окремих поселень і торгових підприємств.

Підігруючи побажанням Москви та задобрюючи російськомовну громаду півострова (яка значною мірою складалась з відставних офіцерів Чорноморського флоту РФ), київська влада аж ніяк не сприяла розвитку хоча б низових форм самоврядної кримськотатарської державності, гальмували і різноманітні проекти соціально-культурного штибу.

Відтак стає зрозумілим, чому II Всесвітній конгрес кримських татар, який планувався ще на осінь 2013 року, готувався під егідою Європейського Союзу, ОБСЄ та окремих країн. Були питання і щодо місця проведення заходу. Розглядались, окрім України, ще Туреччина та Румунія.

Зрештою конгрес відбудеться в Анкарі. І основними питаннями обговорення постане ситуація з кримськотатарським народом в окупованому Росією Криму, міжнародна підтримка боротьби кримських татар за свою національну Гідність.

Запланований на початок серпня захід вже викликав сильне невдоволення очільників Кремля, які роблять кострубаті намагання силами ФСБ та інших силових відомств дискредитувати конгрес в очах світової спільноти, підмінити його маріонетковими зібраннями на півострові.

Втім, ці потуги марні. У світі є розуміння проблем кримських татар, зростає підтримка народу з боку провідних країн та їхніх лідерів. І тут своє слово має сказати Україна. Було б доречно до початку роботи конгресу затвердити дорожню карту розвитку національної територіальної автономії кримськотатарського народу, про яку Президент України П. Порошенко говорив у своєму виступі на вечорі-реквіємі у зв’язку з Днем боротьби за права кримськотатарського народу та 71-ми роковинами депортації 18 травня ц.р. Ми запізнились з розробкою такої карти більш як на двадцять років.

Кримські татари не раз демонстрували свою відданість Україні та українському народу. Сьогодні мало хто, на жаль, пам’ятає, що перший курултай кримськотатарського народу, який відбувся у березні 1917 року в Сімферополі, а згодом став крайовим урядом – Директорією – підтримав Українську народну республіку і став її союзником.

Сьогодні з уродженців півострова формується добровольчий батальйон "Крим", який увійде до складу Збройних сил України. Батальйон нараховуватиме до 1000 бійців, а його основу складуть кримські татари. Командуватиме підрозділом Ісса Акаєв.
Попри всі історичні негаразди кримські татари зуміли зберегти свою національну ідентичність, любов до рідного краю. Але до цих пір їм доводиться боротися за свої надбання.

То ж, віддати шану кримськотатарському народу, допомогти йому віднайти нові горизонти саморозвитку завдання всього українського суспільства і Майданної Держави.

 

Еще блоги