День зірваних масок в Раді, або політичні розрахунки Садового Виктор Уколов

2017-02-10 08:24 23800

Сьогоднішній парламентський день зірвав маски з депутатів фракції Самопомочі, які люблять позиціонувати себе ледь не як совість нації. Голосування за включення до порядку денного законопроекту про зміни до Кримінального процесуального кодексу N5610, як у краплині води може вказувати на їхні справжні мотиви.

Закон про зміни народжувався, виходячи з практики прокурорів, що розслідують злочини проти Майдану та особисто Віктора Януковича. Зокрема, як керівник розслідування Сергій Горбатюк неодноразово попереджав про велетенський обсяг доказів, які обробляє група слідчих під його керівництвом.

Тож чи не основна запропонована зміна – продовження терміну досудового слідства з 12 до 18 місяців.

Інше нововведення – можливість об'єднувати у спеціальному судовому провадженні (тобто у заочному суді) багатьох обвинувачених на клопотання прокурора.

Ще одне важлива зміна – строк ознайомлення з матеріалами досудового розслідування більше не буде зараховуватися до загального строку досудового розслідування.

Не треба бути спеціалістом, щоб зрозуміти важливість запропонованих змін. Маніпуляції адвокатів, які місяцями вивчають обвинувачення, загальновідомі. Як і те, що заочне судове слідство по Януковичу стане результативним, коли вивчатиме злочини інших обвинувачених – так звану "сім'ю" колишнього президента. Адже сам він практично нічого не підписував.

З роз'ясненнями до Верховної Ради приїжджав і генеральний прокурор. Проте, є обгрунтований сумнів, що Самопомочі та іншим такі роз'яснення були потрібні.

Логічним було сподіватися, що взагалі всі партії, що брали активну участь у Євромайдані одразу підтримають зміни законопроекту, але... спікер безрезультатно раз за разом ставив на голосування включення до порядку денного 5610, та не отримував 226 голосів.

Що ж відбувалося сьогодні у Верховній Раді?

Персональні образи та політичні розрахунки настільки затуманили очі, що депутати вирішили бавитись у політичну гру ціною засудження колишнього президента і розслідування злочинів проти Майдану?

А як дивитися в очі родичам розстріляної Небесної Сотні? Як розповідати будете виборцям, що спонукало вас ставити палки в колеса слідству, яке вже докопалося від рядових виконавців до головних організаторів та замовників?

Депутати Самопомочі мабуть вже придумують виправдання для своїх виборців, особливо у Львові і на Західній Україні, чому вони допомагають не слідству, що розслідує злочини проти Майдану, а особисто Віктору Януковичу?

P.S. Коли блог вже був дописаний, з'явилися стенограми вечірнього засідання та голосування. Окрім Самопомочі та інших знайшлося три депутати БПП, які також зробили послугу Януковичу: Світлана Заліщук – проти, утрималися – Сергій Лещенко і Мустафа Наєм. Сподіваюся він оцінить...

Еще блоги