Протестна акція біля Ради - ніякий не Майдан, а попередження Порошенку Вадим Трюхан

2017-10-19 08:45 84579

Про протестну акцію в Києві.

Перше. Три вимоги протестуючих підтримую. І неодноразово публічно про них говорив скрізь.

Україні конче необхідні 1) Антикорупційний суд; 2) зняття недоторканості з народних депутатів; 3) запровадження виборчого законодавства, за яким вводиться пропорційна система з відкритими регіональними списками, зменшується прохідний бар’єр до 2-3% і скасовується корупційна мажоритарка.

Друге. Це ніякий не Майдан - 3. Майдани не анонсуються за місяць, вони збираються спонтанно у разі загального обурення суспільства діями влади (2004 рік - отруєння Ющенка і фальсифікація виборів; 2013 рік - відмова Януковича підписати Угоду про асоціацію і брутальний розгін молоді з Майдану Незалежності).

А що ж це тоді? Це попередження владі, що в разі продовження бездіяльності, узурпації повноважень, невиконання власних обіцянок і відсутності прогресу в питанні відновлення територіал ної цілісності (хоча саме таких лозунгів поки що ще й не звучить), вона буде замінена. І то не важливо в який спосіб.

Третє. Що треба робити?

Владі перестати гратися і негайно виконати всі три вимоги протестуючих. Без жодних відтермінувань і передумов.

Протестуючим проявити витримку і не допустити радикалізації лозунгів, провокацій і незаконних дій по відношенню до адміністративних будівель, посадових осіб тощо.

Міжнародним партнерам натиснути на владу і підтримати вимоги протестуючих. При цьому не обов’язково робити це публічно, достатньо провести відповідні контакти в робочому порядку.

Четверте. А от насторожі треба бути всім. І владі, і суспільству. Бо в Росії зараз ситуація в Києві - це тема номер один.

Причому акценти робляться на хаос, анархію, розвал країни тощо. Сценарію, за яким в Кремлі вирішать скористатися з чергової внутрішньополітичної кризи і попруть, як мінімум на мій рідний Харків та на Одесу, виключати не можна.

І останнє. Сто років тому державність втратили, не зумівши сконсолідувати саме політичний клас. Зараз треба бути максимально відповідальними і ухвалювати необхідні рішення. Всім! І то оперативно! Не протягом тижнів і місяців, бо їх в України вже немає. А протягом годин, максимум декількох днів

Еще блоги