Невдала спроба зімітувати Майдан Иванна Ткачук

2015-12-21 13:37 35427

Глава Національної поліції Хатія Деканоїдзе подала документи на звільнення Олександра Терещука з посади начальника Національної поліції у Києві. Про це вона написала ввечері 14 грудня на своїй сторінці у Twitter.
Це відбулося на наступний день після того, як біля будівлі МВС на акцію протесту зібралися правоохоронці, що не пройшли переатестацію для вступу до нової поліції. Народний депутат та радник міністра ВС Антон Геращенко вважає, що мітинг був організований керівниками Київської поліції, котрі зрозуміли, що так як було раніше, вже не буде ніколи і зробили невдалу спробу зімітувати Майдан.
За останній рік прихильність українців до своїх правоохоронців значно зросла, а нова поведінка патрульної поліції населенню подобається набагато більше, ніж нахабність колишніх міліціонерів. Кількасот мітингувальників на холоді стояли недовго і до обіду вже розійшлися. Вони аж ніяк не нагадували підтягнутих патрульних в новій формі, котрих ми щодня бачимо на вулицях. Обурення колишніх міліціонерів було викликане тим, що тести проводились нібито незаконно, і що їм свідомо заважали скласти їх добре.
Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков написав, що мітинг влаштували ті, чиї схеми руйнуються реформою внутрішніх справ. «Жоден мітинг тих міліціонерів, що не пройшли тести і атестацію, не змінить моєї рішучості: в новій поліції не буде некомпетентних і брудних «ментів». Будуть лише «копи», що мають довіру в людей! Це принципово! Інакше не буде!» - заявив Аваков на своїй сторінці в Facebook.
Зорян Шкіряк, радник Авакова, не виключає й того, що до організації мітингу може бути причетний колишній міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко. «Він завжди був прямим агентом російських спецслужб, і в інформаційному полі з Російської федерації досі розповсюджує брехливу фейкову інформацію» - наголошує Шкіряк.
Нагадаємо, що 2 липня 2015 року був прийнятий закон «Про національну поліцію». Правоохоронці мали 3 місяці на підготовку і 7 листопада закон набрав чинності. Всі поліцейські заступили на службу тимчасово, у тестовому режимі. До 31 грудня 2016 року поліції дозволяється користуватися службовими посвідченнями, бланками, печатками, логотипами та емблемами міліції та МВС України. За цей час всі 100% міліціонерів, що бажають перейти в Національну поліцію, повинні пройти переатестацію. І лише ті, хто успішно пройде тестування і особисту співбесіду, стануть на постійну службу.
18 листопада атестація розпочалася в Києві та Київській області. Як зазначає Хатія Деканоїдзе, перехід від міліції до поліції не буде формальним. Це буде складне випробування, тому що лише так, вважає вона, ми зможемо побачити реальні якісні зміни у правоохоронному механізмі. Станом на сьогодні, атестацію міліціонерів Київщини не пройшли близько 37%, а це 3386 людей, що будуть звільнені. На них чекає ще співбесіда, і до 28 грудня переатестація буде завершена.
Після Нового року – вся Україна. Спершу великі обласні центри, далі – інші. Зорян Шкіряк розповів, що на переатестацію міліціонерів всієї України планується 6-8 місяців, і за прогнозами, не пройдуть тестування від 20% до 30%. За його словами, за останній рік було звільнено 47 тисяч міліціонерів з різних структурних підрозділів, причому не лише за власним бажанням, а й за невідповідність нормам і принципам, за якими мали працювати правоохоронці. Зараз в українській міліції залишається близько 150 тисяч.
Екс-міністр внутрішніх справ Грузії Ека Згуладзе розповіла, що за 2 роки реформи штат грузинського МВС був урізаний з 90 до 30 тисяч людей. Це дозволило виплатити заборговані зарплати, покращити умови роботи правоохоронців і підняти їм платню в рази. Поліцейських у Грузії звільняли і за корупцію, і за невідповідну поведінку, і в результаті вони стали обличчям держави. Люди через якийсь час почали їх і поважати, і любити.
Штат теперішньої міліції в Україні набирав попередній міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко, котрий сьогодні працює у комітеті Держдуми українського агресора – Росії.

Еще блоги