Що має означати для людей нормальна прокуратура Юрий Луценко

2017-02-17 08:41 25229

Я довго думав над тим, що має означати для людей нормальна прокуратура, і думаю, що все зійшлося в два слова – Закон і Справедливість.

У відриві це не працює, бо не завжди те, що законно, люди розглядають як справедливо, і не завжди те, що справедливо, є законно. Я хотів би, щоб наше суспільство і ми – прокурори – навчилися давати цей баланс.

 Чи знаєте ви, що означає латинською мовою слово "прокурор"? З латині прокурор (рrocurare) – той, що піклується. З моєї точки зору, це і є функція органів прокуратури. Ми маємо піклуватися інтересами держави і людей.

Суспільство також вимагає від нас закону і справедливості.

Закону, який має бути однаковим для всіх. Справедливості, яка має бути історичною, політичною та моральною. Той, хто вчинив злочин, має відповісти, і мені байдуже, якого кольору в нього партійний квиток, прізвище, національність і релігія.

Переконаний – встановлення верховенства закону та відновлення справедливості – це не лише мої функціональні обов'язки як посадовця, це більшою мірою мій громадянський обов'язок, моє призначення як людини, яка вірить у справедливість, вірить в Україну та українських людей.

Мій звіт говорить про наступне: прокуратура може змінюватися і вона змінюється. Це не відбувається за помахом чарівної палички за один рік.

Я свідомий того, що громадськість очікує рішучих кроків, швидких перемог. Ми беремо це до уваги і докладаємо максимум зусиль. Наша діяльність протягом року свідчить про те, що Генеральна прокуратура почала працювати більш інтенсивно, ефективно та цілеспрямовано.

Кількість високопосадовців колишньої і нинішньої влади, кримінальні провадження проти яких вже відправлені до суду, обліковується уже десятками. Цього року ми доведемо цю цифру до сотні. Кількість повернутих коштів обліковується мільярдами. А цього року ми доведемо це, сподіваюся, до мільярда доларів. Такі в мене плани. Вона стає справжнім адвокатом держави та громадянина.

Все буде нормально, якщо разом будуть працювати Закон і Справедливість, суспільство і прокуратура.

P.S. Я відкритий до співпраці з головним посередником в цій діяльності – із засобами масової інформації.

Еще блоги